İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu aynı zamanda Avrupa için de bir ilk

HaberGlobal.com.tr
Uzay haberleri Alper Gezeravcı Bilim Haberleri
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu aynı zamanda Avrupa için de bir ilk

Alper Gezeravcı uzaya giden ilk Türk astronot olacak. Peki bu görevle ilgili neler biliyoruz?

Axion Space tarafından planlanan görevde görev komutanlığını İspanyol-Amerikalı Michael Lopez-Alegria üstleniyor. Araçta Alper Gezeravcı'nın yanı sıra İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt da olacak.

Axion'un bu uzay görevinin ana amacı kök hücreler üzerinde bilimsel deneyler yapmak.

Florida'daki Cape Canaveral'da bulunan NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirilecek fırlatmada kullanılacak uzay aracının adı Ax-3.

Lopez-Alegria ve Villadei pilot, Gezeravcı ve Wandt ise uzman statüsüyle seyahat edecek.

Ekip 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalacak. NASA'ya göre ilk kez mürettebatı tamamen Avrupalı olan bir araç uzaya seyahat etmiş olacak. Alegria hem Amerikan hem de ABD vatandaşı, yani çifte vatandaşlığa sahip. 

Ax-3'le yapılacak bu seyahatte mikro yerçekimi araştırmalarını ilerletmenin yanı sıra birçok tıbbi deney de yapılacak. Çoğu yaşam bilimlerine odaklanan iki düzineden fazla araştırma projesi yürütülecek.

Avrupa Uzay Ajansı'nın sponsorluğunu üstlendiği ilk insanlı ticari görev olan Ax-3'ün fırlatılmasında Elon Musk'ın SpaceX7ine ait Falcon 9 roketiyle desteklenen Dragon kapsülü kullanılacak.

Araştırmalar arasında uzay uçuşunun insan vücudunu nasıl etkilediği, belirli hastalıkların arkasındaki mekanizmalar ve kök hücre araştırmalarının yeni tedaviler geliştirilmesine nasıl yardımcı olabileceği bulunuyor. Ana amaç ise kanser öncesi aşamada kanseri bulup tedavi etmek.

Ax-3'ün komutanı Lopez-Alegria 20227de de Ax-1'i komuta etmiş ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 17 gün geçirmişti.