Hash nedir, nasıl çalışır?

bitcoin
Hash nedir, nasıl çalışır?
hash nedir

Günümüzde parola güvenliği, sosyal medya ve online hizmetlerin artmasıyla daha önemli hale geldi. Parolaları daha güvenli hale getiren hash metodunu önemli yönleriyle anlatıyoruz.

Pek çok yerde mutlak bir şekilde şu cümleye rastlamışsınızdır; 'Şifreniz güvenli bir algoritma yardımıyla veritabanında tutuluyor.' Peki bu ne anlama geliyor? Bu yazımızda hashing ile veri güvenliğini sağlamaktan, blockchain ve hashing ilişkisinden bahsedeceğiz.

HASH NEDİR?

Blockchain'in güvenirliği ve bütünlüğü, çift harcamaların kabul edilmiş olduğu ya da kayıt altına alınmış olduğu herhangi bir hileli veri yahut işlem şansı olmamasından kaynaklanmaktadır. Blockchain teknolojisinin arkasında bulunan güvenilirliğin en önemli parçasıysa 'Hashing' işlemidir.

Bu aşamada hashing nedir? sorusunu yanıtlamak gerekir. Hashing, herhangi bir uzunlukta olan bir girdiyi alarak onu bir dizi matematik algoritma ile şifreli bir çıktı haline dönüştürme işlemine karşılık gelen duruma verilen isimdir. Buna örnek olarak Bitcoin, SHA-256 isimli bir algoritma kullanıyor.

BLOCKCHAİN VE HASHİNG

Blockchain’i blockchain yapan en önemli etkenlerden bir tanesi hashing işlemidir. Zincirde bulunan her bir blokta yer alan girdiler gerçekte her şeyi temsil etmektedir. Bu yüzden de bu noktaya kadar her bir işlem, eklenen yeni veriler ile birleştirilir. özetle şu şekilde ifade edilebilir, çıktılar, bir blok zincirinde meydana gelen önceki tüm işlemlere dayanır ve bunun neticesinde de onlar ile birlikte şekillenir.

Bahsetmiş olduğumuz üzere girdinin herhangi bir kısmında bulunan en küçük bir değişiklik, çıktıda büyük bir değişikliğe sebebiyet vermektedir. Bu da blockchain teknolojisinin reddedilemez güvencesidir. İlk başta bir blok zincirde bulunan herhangi bir kaydı değiştirmek tüm hash değerlerini değiştirecek ve bunları yanlış ve eskimiş bir duruma getirecektir. Blockchain’in şeffaf yapısı göz önüne alındığında da bu imkansız bir duruma geliyor.

Genesis bloğu olarak bilinen ve blockchain'in ilk bloğu olarak ifade edilen bu blok bir araya getirildiği takdirde ve onaylandığı takdirde benzersiz bir hash değeri meydana getirir. Söz konusu bu hash değeri ve işlenen tüm yeni işlemler, sonrasında zincir içindeki bir sonraki satırda kullanılan yepyeni bir hash değeri için girdi olarak işleme alınıyor. Bu da her bloğun bir önceki bloğuna onun hash değeri yolu ile birlikte geri dönebilmesi ifadesine karşılık geliyor. Bu şekilde ağ içerisindeki nodelar (düğüm) hash değerlerinin ne olması gerektiği hakkında fikir birliğine varmış olduğu müddetçe işlemler güvenli bir biçimde eklenebilir.

hash ne demek

HASHİNH İLE VERİ GÜVENLİĞİ SAĞLAMA

Hashing yardımıyla verilerin güvenliği önemli bir ölçüde yükseltilebilir. Hash’e bakarak verileri çözmekle uğraşan bir kişi, şifrelenmiş bilginin uzunluğunu dahi çözemeyecektir. Kriptografik bir hash fonksiyonunun kayda değer olması adına birkaç önemli özelliği bünyesinde barındırması gerekir. Bu özellikler şu şekildedir;

- Farklı girdiler ile aynı hash değeri elde edilmemeli:

Bu özellik oldukça önemlidir. Eğer farklı girdiler ile aynı hash değeri elde edilebiliyor olunsaydı, girdilerin gerçekliğini takip etmek imkansız bir hale bürünürdü.

- Aynı girdi her zaman aynı hash değerini üretecektir:

Bu özellik tıpkı bir önceki özelliğe benzer bir biçimde oldukça önemlidir.

- Girilen herhangi bir girdi için hızlı bir şekilde hash değeri üretilmeli:

Sistem, verimli bir şekilde çalışmalı ve değer vermeli.

- Hash değerine bakarak girdiyi belirlemek imkansız olmalı:

Bu özellik verilerin güvenliğinin sağlanması adına en önemli özelliklerden bir tanesi olarak kabul edilir.

- Girdide oluşan en ufak bir değişiklik bile hash değerini tamamen değiştirmeli:

Bu özellik aynı zamanda oldukça önemli bir güvenlik meselesi olarak değerlendirilir. En ufak bir değişiklikle yalnızca küçük bir değişim gerçekleşiyorsa, girdinin ne olduğunu çözmek bir hayli kolay olacaktır. Ancak hashing algoritması ne kadar iyi ve karmaşık olursa, girdiyi değiştirmenin etkisi de o bir o kadar büyük olacaktır. Bu şekilde en ufak bir değişiklikte bile hash tamamen değişecektir.

Hashing, verilerin hedeflenen alıcı tarafından görülmesinden önce kurcalanmamış olduğunu ifade etmek adına güvence altına alır. Bu doğrultuda hassas bilgiler barındıran bir dosyayı indirdiğiniz takdirde bunu bir hashing algoritması ile çalıştırabilir, bu verilerin hash değerlerini hesaplayabilir ve verileri size gönderen kişi tarafından gösterilenler ile karşılaştırabilirsiniz. Eğer hash değerleri eşleşirse dosyanın alınmasından önce değiştirilmediğinden emin olabilirsiniz.

NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YATIRIMCILAR KENDİ BAŞLARINA İNCELEME YAPIP İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİLERDİR.

blockchain