Güç seninle olsun! Japonya'nın uzay aracı yeniden çalışmaya başladı

Ajans Bizim
Japonya Uzay haberleri Bilim Haberleri
Güç seninle olsun! Japonya'nın uzay aracı yeniden çalışmaya başladı
Fotoğraf: DepoPhotos

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay aracı Slim ile iletişimin dün gece başarıyla sağlandığını ve operasyonların yeniden başladığını duyurdu.

Uzay aracı, 10 gün önce Ay'a başarıyla inmesinden sonra teknik bir sorunla karşı karşıya kaldı. Slim, Ay'a indikten sonra güneş panellerini kullanamaz hale geldi.

JAXA tarafından bugün yapılan açıklamada, Slim uzay aracının güneş panellerinin yanlış açıda olması nedeniyle elektriğinin kesilmesinden yaklaşın 10 gün sonra yeniden güç kazandığını belirtti. 

Slim, 20 Ocak'ta Ay'a inmiş, ancak güneş panelleri yanlış açıda kaldığı için elektrik üretemez hale gelmişti. Uzay aracı bir süre bataryasıyla çalıştıktan sonra JAXA'nın kendisiyle teması kaybetmesi üzerine kapanmış gibi göründü.

JAXA, dün akşam geç saatlerde Slim ile yeniden iletişim kurdu ve uzay aracı muhtemelen güneş ışığının yönündeki bir değişiklik nedeniyle güç üretmeye başladı.

Japonya, Slim görevinin başarısıyla ABD, Rusya, Çin ve Hindistan’dan sonra Ay'a bir uzay aracını yumuşak iniş yaptıran beşinci ülke oldu. 

Özel sektör tarafından yürütülen Hakuto aracı Ay’a inseydi Japonya listeye daha erken girmiş olacaktı. Ancak Tokyo merkezli iSpace tarafından geliştirilen araç Nisan 2023'te Ay yüzeyine çakıldı.

Rusya'nın Luna-25'i de Ay'a yumuşak iniş yapacaktı, ancak iniş öncesi yörüngeye geçmeden önce sorunlar yaşadı ve geçen yıl 29 Ağustos'ta Ay yüzeyine çarptı.