Google'ın çok tehlikeli icadı: Resmen duyuruldu, sadece yetkili ortaklar ulaşabiliyor

Google Teknoloji Haberleri
Google'ın çok tehlikeli icadı: Resmen duyuruldu, sadece yetkili ortaklar ulaşabiliyor

Google'ın I/O 2023 etkinliğinde birçok yenilik duyuruldu. Bunlardan biri de dublaj özelliğiydi. Ancak bu özellik tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yapa Zeka konulu sunum sırasında Google Teknoloji ve Toplumdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı James Manyika, dublaj yeteneğine sahip "Evrensel Çevirmen"i duyurdu.

Manyika 'Universal Translator'ı şöyle anlattı: Bir konuşmacının sesi çevrilirken aynı zaman dudak hareketlerini de eşleştirmesine yardımcı olan deneysel bir yapay zekâ video dublaj hizmeti diyebiliriz.

Konuşmacının söylediklerini yazıya döküp tercüme ediyor. Sonra konuşmacının dudak hareketleriyle eşleştiriyor. Stil ve tonu da belirliyor. Sonra hepsini bir araya getiriyor ve videoyu yeniden düzenliyor.

Sunum sırasında İspanyolca verilen bir ders ve onun İngilizce dublaj yapılmış halleri gösterildi. Dublajda çevirinin konuşmacının dudak hareketleriyle senkronize edilmesi de dikkat çekti.

Öte yandan Manyika bu teknolojinin kötü niyetli kişiler tarafından deepfake ile suistimal edilmesini engellemek için bazı önlemler aldıklarını da duyurdu. Ayrıca bu teknolojiye şu anda sadece 'yetkili partnerlerin' ulaşabildiğinin altı çizildi.

Google, bu dublaj sistemini kötü ellerde tehlikeli olabileceği için kamuya açmayacak.

Google teknoloji