GIF'ler gençlerde eskisi kadar popüler değil! 'Kamerayı döndürüp video çekmek varken...'

Web Özel
GIF'ler gençlerde eskisi kadar popüler değil! 'Kamerayı döndürüp video çekmek varken...'
1987 yılında ortaya çıkan GIF'ler 2000'li yıllarla birlikte mesajlaşma programında duyguları ifade etmenin bir formülüne dönüştü. İllüstrasyon: Shutterstock

Chat programlarında insanların kendilerini hızlıca ifade etmek için kullandıkları GIF'ler Z kuşağı tarafından itici bulunuyor. Genç kuşak için yerini emojilere bırakan bu ifade biçiminin yine de biteceğini düşünmeyin.

İnternette bir trendin eskime süresi sanılandan çok daha kısa sürebiliyor. MIRC ve ICQ gibi chat programlarının iletişimi kökünden değiştirdiği düşünülürken WhatsApp bundan 20 sene önce akla çok da gelmeyen bir teknolojiydi. MSN ile devam eden bilgisayarlardaki chat programlarında ise emojiler ön plana çıktı. Bugün bir WhasApp konuşmasında emoji kullanmazsanız karşı taraf ona küstüğünüzü düşünebilir.

Emojilerle birlikte 80'lerin sonu ve 90'ların başında doğan kuşak sık olarak GIF’leri de kullanmaya başladı. Şaşırma, sevinç ve hüzün gibi duygular 1 saniyelik animasyonların içine sığdı. GIF Z kuşağı arasında karşılığı olan bir iletişim unsuru değil. Hatta GIF kullananları biraz ‘yaşlı’ bile buluyorlar.

Taylor Swift, bir önceki sene Twitter’daki bir mesajını GIF olarak attığında bir genç altına, “2020’de kim GIF kullanıyor büyük anne!” cevabını vermişti ki Swift 1989’lu.

GIF’ler Z kuşağı tarafından çok havalı bulunmuyor olabilir ama bu artık daha az kullanıldığı anlamına gelmiyor. 2020 yılında Facebook tarafından satın alınan internetin en büyük GIF kütüphanesi GIPHY sadece geçen ay GIF kullanımının ABD’de yüzde 33 arttığını açıkladı. Uzmanlara göre özellikle pandemide teknoloji ile daha haşır neşir olmayı öğrenen 40 yaş üstü insanlar GIF’leri keşfetti.

GIF asıl şu an 30’larının başında ve 20’lerinin sonundaki insanlar arasında popüler ancak onlar da daha yaşlıların bu iletişim formatını kullandıklarını gördükçe GIF’lerden soğuyor. Unutmayalım ki sadece bu gerekçeden ötürü Türkiye’de Facebook ‘yaşlı işi’ olarak anılıyor ve gençler platformdan biraz uzaklaştı.

Syracuse Üniversitesi’nden internet kültürü üzerine kitapları da olan Doçent Whitney Philips, internette bazı iletişim alışkanlıkları edinmiş bir kuşağın yeni bir kuşak geldiğinde biraz rahatsız olduğunu söylüyor.

Aslında GIF 1990’ların ortasından itibaren kişisel bilgisayarlarda ve web tasarımında kullanılmaya başlanırken bu hareketli resimler sosyal medya tarafından geç adapte edildi. Twitter 2016 yılında GIF arama motorunu tweet’lere ekledi. Onu Apple iMessage ve WhatsApp izledi. Facebook’ta bir sene sonra gönderileri GIF ile yanıtlamanın önünü açtı ve daha sonra GIPHY için 400 milyon dolar ödedi.

1987 YILINDA BAŞLADI

GIF, 1987 yılında web tabanı üzerinde hareketli resimler olarak başladı. O yıllarda WWW ve tarayıcıların daha olmadığını belirtelim. 1990’lı yıllarda ise internet sitelerinin tasarımında basit, etkili ve daha az yer kapladığı için tercih edilir oldu. Son kullanıcı ise kişiselleştirilebilir GIF’leri ağırlıklı olarak MySpace gibi biyografi sayfalarını süslemek için kullanmaya başladı.

Hatta Facebook 2007 yılında karşımıza çıktığında GIF’leri ‘havalı olmadığı’ gerekçesiyle desteklemiyordu bile. GIF’ler daha çok Tumblr üzerinde kendine bir hayran kitlesi buldu. Bazı insanlar ise internette viral olan videolar, binlerce like alan tweetler varken GIF’lerin yeterince etkili olamadığını söylüyor.

TIKTOK VARKEN NE YAPSINLAR?

Edge Hill Üniversitesi’nden Siberpsikolog Linda Kaye, Z kuşağının TikTok’ta olduğu gibi kişiselleştirilmiş içeriklere çok alışkın olduğunu, GIF gibi hazır bir içeriği kendilerininmiş gibi kullanmak istemediklerini söyledi. Kaye’e göre bu gençler paylaşacakları enerjiyi, iyi bir GIF bulma vaktini yeni bir TikTok videosu çekmek için kullanıyorlar.

GIF, Z kuşağı tarafından sevilmiyor ama örneğin reddit’teki r/gif forumunun 21.3 milyon takipçisi var ve her gün 1,467 yeni yorum yapılıyor. GIF’ler daha çok, bir düşünceyi belirmek için dakikalarca düzgün kelimeleri seçmeye çalışmaktan çok o anki duyguyu bir kare ile paylaşmaya yarıyor. Bir konuda sessiz kalmak isteyen biri çimler arasında kaybolan Homer Simpson’ı önerebiliyor, Michael Jackson’ın sinemada mısır yediği sahneler ise konunun ilginizi çektiğini göstermek için hala pratik bir formül.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Vice’ta Amelia Tait imzası ile yayımlanan ‘GIFs Are For Boomers Now, Sorry’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Web Özel