Gerçekleştiğinde dünyada hayat duracak! NASA'dan flaş hamle!
NASA, 2025 yılında gerçekleşmesi beklenilen büyük tehlike için geliştirdiği yeni projeyi duyurdu. Bir saniyeden daha az bir sürede işlem yapacak olan model, insanları tehlikeye karşı uyaracak.
NASA, 30 Mart'ta yayınladığı makalede dünyayı güneşte meydana gelen fırtınalardan koruyabilmek için yapay zeka destekli bir erken uyarı sistemi kullanacağını belirtti.
NASA uydu verilerini birleştiren yeni bir bilgisayar modeli ile tehlikeli uzay havası için siren sesini andıran bir alarm bildirimi üzerinde çalışıyor. Güneş'te meydana gelen fırtınalar dünyayı olumsuz etkileyebiliyor. Bu fırtınaların çok şiddetli olması durumunda özellikle de uyduları etkileyebilme tehlikesi bulunuyor. Bu da dünyadaki elektronik cihazların etkilenmesi anlamına geliyor. Konuyla ilgili NASA'nın konuyla ilgili paylaştığı makalede geçen bazı ifadeler şunlardır:
EN ŞİDDETLİ GÜNEŞ FIRTINASI 1859 YILINDA YAŞANDI
Güneş, hem "güneş rüzgârı" olarak bilinen sabit bir akışla hem de güneş patlamalarından kaynaklanan daha kısa, daha enerjik patlamalarla uzaya sürekli olarak güneş malzemesi saçar. Bu güneş materyali Dünya'nın manyetik ortamına ("manyetosfer") çarptığında, bazen jeomanyetik fırtınalar oluşturur. Bu manyetik fırtınaların etkileri hafiften aşırıya kadar değişebilir, ancak teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale gelen bir dünyada etkileri giderek daha yıkıcı hale gelmektedir.
Örneğin, 1989'daki yıkıcı bir güneş fırtınası Quebec'te 12 saat boyunca elektrik kesintilerine neden olmuş, milyonlarca Kanadalıyı karanlığa sürüklemiş, okulları ve işyerlerini kapatmıştır. Kayıtlara geçen en şiddetli güneş fırtınası olan 1859'daki Carrington Olayı, telgraf istasyonlarında yangınlara yol açmış ve mesajların gönderilmesini engellemiştir. Carrington Olayı bugün gerçekleşseydi, yaygın elektrik kesintileri, sürekli elektrik kesintileri ve küresel iletişimde kesintiler gibi çok daha ciddi etkileri olurdu. Böyle bir teknolojik kaos ekonomileri felce uğratabilir ve dünya çapında insanların güvenliğini ve geçim kaynaklarını tehlikeye atabilir.