Eski Google CEO'su Eric Schmidt: Lisanslı bir silah tüccarına dönüştüm!

Yapay Zeka Google Rusya Ukrayna Savaşı
Eski Google CEO'su Eric Schmidt: Lisanslı bir silah tüccarına dönüştüm!
Fotoğraf: Depo Photos

Eski Google CEO'su Eric Schmidt, Ukrayna savaşının kendisini lisanslı bir silah tüccarına dönüştürdüğünü ve "tavsiye etmediği bir kariyer" olduğunu söylüyor.

Schmidt'in yeni girişimi, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı devam eden savaşında yardımcı olmak için yapay zeka ve savunma teknolojisini birleştirmeyi amaçlıyor.

Schmidt, Nisan ayında Stanford Üniversitesi'nde bir konuşma yaparak Rusya'nın Ukrayna'daki zulmünün kendisini nasıl etkilediğini anlatmıştı. "Rusların tankları kullanarak yaşlı insanların ve çocukların bulunduğu apartmanları yıktığını görmek beni çılgına çevirdi" demişti.

2001'den 2011'e kadar Google'ın CEO'su olan Schmidt, Udacity CEO'su Sebastian Thrun ile White Stork adında yeni bir şirket üzerinde çalışıyor.  Ttemel olarak iki şey yapmakta: Yapay zekayı robotik savaş için karmaşık ve güçlü şekillerde kullanmak ve robotların maliyetini azaltmak.

Business Insider'ın haberine göre üniversite geçen hafta Schmidt'in Nisan ayında Stanford'da verdiği dersi YouTube kanalında yayınladı. Konuşma hızla viral oldu ancak daha sonra silindi.

Konuşmasında Schmidt'in, White Stork'un hedefleri tespit etmek için yapay zekayla donatılmış insansız hava araçlarını seri üreteceğini, böylece tanklar, toplar ve havanlarla kara muharebesi ihtiyacını ortadan kaldıracağını söylediği bildirildi.

Şu anda X'te ve daha önce Twitter'da geniş çapta yayılan konuşmanın bir klibinde Schmidt şunları söylüyor: “Ordunun tüm teorisi tanklar, toplar ve havan toplarından oluşuyor ve bunları ortadan kaldırabiliriz ve saldırıları cezalandırabiliriz.”

Schmidt, "sistemin çalışma şekli nedeniyle" artık lisanslı bir silah tüccarı olduğunu söyleyip “Bir bilgisayar bilimcisi, bir iş adamı, bir silah tüccarı. Kariyer olarak bunu önermiyorum, yapay zekaya sadık kalacağım" dedi.

Schmidt "Yasaların işleyişi nedeniyle bunu özel olarak yapıyoruz ve hükümetin desteğiyle her şey yasal, bu yüzden doğrudan Ukrayna'ya gidiyor ve ardından savaşa katılıyorlar" diye de ekledi.

Rusya ile Ukrayna arasında 2022 yılının Şubat ayında başlayan savaş, neredeyse iki buçuk yıldır devam ediyor.

Son gelişmede Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın Kursk bölgesindeki saldırıda üçüncü bir köprüye de saldırdı. Ukrayna'ya göre Kursk bölgesinde devam eden taarruzun amacı "güvenlik bölgesi" oluşturmak ve savaşı sona erdirmek.

Ukrayna'nın Kursk'ta devam eden operasyonu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rusya'ya yönelik en büyük saldırı olarak değerlendiriliyor.