Batıl inanç kurbanı yılan! Başına gelmedik kalmadı!

Hindistan Yılan
Batıl inanç kurbanı yılan! Başına gelmedik kalmadı!

Bir piton gibi kalın gövdeli olan ve büyüdüğünde 1 metreye kadar uzayabilen mandul cinsi yılanların başına batıl inançlar nedeniyle gelmedik kalmıyor.

Hindistan'da Mumbai ve banliyölerinde artan kirlilik ve doğal yaşam alanlarının tahrip olması nedeniyle sürüngenler yok olma tehdidi altında.

Değişen doğal döngüde hayatta kalma mücadelesi veren yılanların birçoğu batıl inançların, ritüellerin ya da yanlış anlamaların kurbanı olarak ya katlediliyor ya da kaçırılıyor. Bunlardan biri de mandul denilen yılan türü.

Anatomisi diğer yılanlardan biraz farklı olan bu tür daha çok dev bir solucanı anımsatıyor.

Hindistan'da halk arasında Dutondya, Goa'da Malan, Vidarbha'da ise Matikhaya denilen mandullar zehirsiz bir yılan türü. Boidae familyasının alt kolu Eryx'ten geliyorlar ve bilimsel adı Eryx Johnae.

Hindistan'ın hemen hemen her yerinde bulunan bu tür daha çok çalılıkların ve sulak anların olduğu yerlerde ve dar alanlarda yaşıyor.

Bir piton gibi kalın bir gövdeye sahip olan mandulların dişisi erkeğinden daha uzun oluyor. Kuyruğu ve küt ve kalın olan bu yılanların iki başı olduğuna dair tamamen yanlış bir inanış da var.

İKİ BAŞLI OLDUĞUNA DAİR YANLIŞ BİR İNANIŞ!

Mandulların diğer yılanlardan farklı olarak kuyruğunda sivri bir uç bulunmaz. Bu yüzden kuyruğuyla başı aynı gibi görünür bu da iki başlı olduğuna dair şehir efsanelerinin türemesine yol açmıştır.

Gövdesinin üstü mat, siyah ve parlaktır. Sırtında ve karnında baştan kuyruğa kadar devam eden küçük ve tekdüze pullar bulunur. Kafasındaki pullar biraz daha büyüktür. Gözleri ince ve gözbebekleri diktir.

Ağustos ile Eylül arasında üreme mevsimine giren bu sürüngenlerin gençleri siyah çizgili kırmızımsı kahverengi renkte olur. Büyüdükçe çizgiler kaybolur.

Genelde geceleri ortaya çıkan mandullar insanlara zarar vermezler. Fare, kertenkele gibi hayvanları avlar ve bir bütün olarak yutarlar. Hatta çiftçilerin dostu olarak görülüler.

Diğer yılanların aksine pek çevik değildir. Yavaşça hareket eder.

GİZLİCE TAPAN BİLE VAR!

Ne yazık ki mandullar birçok yanlış anlama nedeniyle ya kaçırılır ya da öldürülür. Bu yılanı evde tutmanın refah ve zenginlik getireceğine inanılır. Bir batıl inanışta mandul gizlice tapılmasının zenginlik sunacağına inanılır.

Bu yılanlar genellikle Hindistan'dan Çin ve Japonya'ya kaçırılıyor. Ayrıca ilaç yapımında da kullanıldığına dair iddialar var. Derileri için de öldürülen mandulların iyi para kazandırdığı bu yüzden de sürekli hedef oldukları belirtiliyor. Hindistan'da koruma altında olan bu tür buna rağmen yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Kaynak: Haber Global TV

Hindistan yılan vahşi doğa