Apple neden en pahalı iPhone'u çıkarttı? Miniyi neden bitirdi? Eski çipleri niçin kullandı?

apple iphone
Apple neden en pahalı iPhone'u çıkarttı? Miniyi neden bitirdi? Eski çipleri niçin kullandı?
iPhone 14'ün Türkiye başlangıç fiyatı 30 bin 999 TL. Fotoğraf: Reuters

iPhone 14 ailesi fiyat ortalaması olarak bugüne kadar çıkan en pahalı iPhone ürün gamı oldu. 2008'den bu yana ilk kez yeni bir modelde eski modelin çipi kullanıldı. Türkiye'de iPhone 14'ün başlangıç fiyatı 30 bin 999 oldu.

Apple yıllardır yaptığı gibi bu eylül ayını da boş geçmedi ve yeni iPhone’unu tanıttı. iPhone 14, ön kamerası ve uzun batarya ömrü ile ön plana çıktı. Türkiye’de başlangıç modelinin fiyatı 30.999 TL oldu. Apple son yıllarda ürün gamını oldukça geliştirdi. Şu an 26 farklı iPhone modeli satarken, beş yıl önce 16 cep telefonu şirketin portföyündeydi.

Türkiye’de iPhone 14 modellerinin fiyatları 50 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. IDC’ye göre; küresel akıllı telefon sevkiyatları bu yıl şu ana kadar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düştü. Bunun en önemli sebeplerinden biri enflasyon baskısı ile vatandaşların bütçelerini sıkı tutmaları.

Apple neden en pahalı iPhone'u çıkarttı? Miniyi neden bitirdi? Eski çipleri niçin kullandı? - Resim : 1

Apple şu ana kadar müşterisine sunduğu en pahalı ürün listesi ile karşımızda. 2013 yılında ABD’de iPhone’un ortalama fiyatı 607 dolar iken 2022’de yüzde 41 artışla 860 dolara çıkmış. Bu Türkiye gibi teknolojik ürünlerin vergisinin yüksek olduğu ülkelerde daha fazla fiyat artışı anlamına geliyor. Peki Apple neden gelmiş geçmiş en pahalı iPhone’u piyasaya çıkardı?

ESKİ ÇİP CİHAZIN FİYATINI DÜŞÜK TUTMAK İÇİN Mİ?

Apple yetkilileri telefonun fiyatını ‘makul’ tutmak için ellerinden geleni yapmış. Kimi uzmanlara göre; bugüne kadar bütün yeni iPhone’larda son model çipler kullanılırken, dün sadece iPhone 14 Pro’da yeni A16 işlemcisi kullanıldı, iPhone 14'lerde ise iPhone 13 ailesine ait A15 çipleri tercih edildi. Yani Pro olmayan iPhone 14’lerin işlemcisinde iPhone 13’ün işlemcisi kullanılacak. Apple 2008’den bu yana ilk kez yeni bir modelde işlemcisini değiştirmedi.

Teknoloji dergisi The Verge’de yer alan bir analize göre A15 çipleri hala piyasada bulunabilecek en iyi çiplerden.

MİNİ KAYBOLDU

Öte yandan Apple, 14 ailesi ile birlikte ekranın boyutunu büyüterek ‘mini’ serisinin de fişini çektiğini ilan etmiş oldu. Analizlere göre iPhone 13 kullanıcılarının sadece yüzde 9’u mini cihazları tercih ediyordu. Özellikle streaming servislerinin sayısının artması küçük ekranlı telefonlara ilgiyi azaltıyor. Mini model çıkarmamak ve iPhone 14’ün ekranını büyütmek bu yıl ortalama bir iPhone’un ABD fiyatını 860 dolara kadar çıkardı.

Apple Pro modelleri ilk kez 2019 yılında portföyüne eklemiş, ondan önceki yıllarda mevcut telefonların daha büyüğü olan Plus serisi ile müşterilerinin önüne çıkmıştı. Teknoloji Yazarı Aytun Çelebi ABD piyasası için düşünüldüğü zaman iPhone’ün çıkış fiyatının 799 dolar olduğunu, 14’ün çıkış fiyatının ise 899 dolar olduğunu 100 dolarlık farkın kendi pazarı için çok büyük olmadığını söyledi.

Apple neden en pahalı iPhone'u çıkarttı? Miniyi neden bitirdi? Eski çipleri niçin kullandı? - Resim : 3
iPhone 14 ve iPhone 14 Plus. Fotoğraf: Apple

Çelebi, bir önceki modele ait işlemcinin iPhone 14’lerde kullanılmasının çip krizinden ötürü olup olmadığı yönündeki sorumuzu, “Çip krizinin etkili olduğunu düşünmüyorum. Üretim, tedarik çok önceden planlanan bir şey. Ben  bunun Apple’ın pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum. iPhone 14’te eski nesil işlemciyi, 14 Pro’da yeni nesil işlemciyi kullanmak istediler” demekte.

PRO'NUN SATIŞ PAYI ARTIYOR

Fiyatı daha yüksek olmasına rağmen Pro cihazların iPhone ailesi içindeki satış payı yüksek. iPhone 13 sevkiyatlarının yüzde 41’i Pro ailesine aitti. iPhone 11 ailesinde ise Pro cihazların total satışa oranı yüzde 31’di. Apple 2019 yılında ilk Pro modelini satışa sunmasının ardından 163 milyar dolar gelir elde etti.

iPhone 14 Pro’nun yüksek performans kamerası sayesinde, müşterilerin daha geniş hafızalı modellere yönelmesi bekleniyor. iPhone 14 Pro’nun Türkiye satış fiyatları 39.999 TL ila 1 TB 53.199 TL arasında değişiyor. Daha büyük ekrana sahip iPhone Pro Max’in 1 TB fiyatı ise 57 bin 199 TL.

Ek kaynaklar: Wall Street Journal, The Verge

Kaynak: Web Özel

iPhone fiyatları