Amazon da uydu interneti yarışına girdi... İki uydu fırlattı

Teknoloji Haberleri
Amazon da uydu interneti yarışına girdi... İki uydu fırlattı
Fotoğraf: DepoPhotos

Online perakende devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos uzaya olan ilgisini arttırıyor. Bu kapsamda, Project Kuiper adını verilen geniş bant mega takımyıldızı için iki prototip uydu fırlattı.

Bezos önümüzdeki birkaç yıl içinde 3,200'den fazla uzay aracı göndererek dünyanın her yerine internet bağlantısı sağlamayı planlıyor. Halihazırda birçok ülkede uydu interneti sunan Elon Musk'ın Starlink'ine meydan okumayı umuyor.

Dün fırlatılan iki küçük uydu -KuiperSat-1 ve KuiperSat-2- gerekli teknolojiyi deneyecek. Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatılan uydular bir Atlas-5 roketi tarafından 500 km yüksekliğindeki bir yörüngeye taşındı.

Amazon 2018 yılında 10 milyar dolarlık Project Kuiper üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarına başladı.

Amaç, yerdeki fiber bağlantılar yerine gökyüzünde sektirilen yüksek bant genişlikli, düşük gecikmeli (minimum gecikme) internet bağlantıları için hızla büyüyen pazara katılmak.

Elon Musk'ın SpaceX şirketi bu alanda lider konumunda ve halihazırda yörüngede 4.800'den fazla çalışan uzay aracı bulunuyor.

İngiltere merkezli Eutelsat-OneWeb de 620 uydudan oluşan bir ağ kurdu, ancak diğer ABD şirketlerinin tekliflerine ek olarak Kanada, AB ve Çin'de açıklanan benzer projelerle sektördeki özenti listesi her geçen gün büyüyor.

Bezos acele ediyor

Amazon'un ABD Federal İletişim Komisyonu'ndan (FCC) gerekli radyo frekanslarını kullanma lisansı var, ancak bu lisansın şartları Kuiper sisteminin en az yarısının Temmuz 2026'ya kadar yörüngede olmasını ve tüm yayılımın Temmuz 2029'a kadar tamamlanmasını gerektiriyor.

Bunun için hummalı bir fırlatma kampanyası gerekecek ve Amazon'un roket şirketleriyle yaklaşık 100 uçuş için anlaşması var.

Ancak potansiyel bir engel, bu görevlerin büyük bir kısmının henüz hizmete girmemiş araçlara rezerve edilmiş olması ve yeni roket sistemlerinin ilk seferlerinde arızalanmasının alışılmadık bir durum olmamasıdır.

Eğer bu gerçekleşirse, Amazon'un Kuiper'i çalışır hale getirme hızını önemli ölçüde tehlikeye atabilir.

Diğer mega uydu sistemlerinde olduğu gibi Kuiper uydularının da astronomi için yaratabileceği herhangi bir parazit potansiyeli incelenecektir.

Yörüngedeki uzay aracı sayısının artmasının Evren'in teleskopik gözlemini ciddi şekilde etkileyeceğine dair önemli endişeler var.

Dikkatli bir şekilde tasarlanmadıkları takdirde uzay araçları, yüzeyleri Güneş'in doğuşunu ve batışını yakalarken çok parlak, arkadan gelen nesneler olarak görünebilirler.

Daha bu hafta gökbilimciler BlueWalker-3 adlı deneysel bir telekomünikasyon uydusundan gelen parlamayı rapor ettiler.

Bu uzay aracı, yörüngeden doğrudan cep telefonlarına bağlanmak için 64 metrekarelik bir antene sahip. Bilim insanları, BlueWalker-3'ün zaman zaman tüm gökyüzündeki en parlak 10 nesneden biri olarak göründüğünü söyledi.

Parazitle ilgili endişelere, büyük uydu popülasyonlarının trafik yönetimiyle ilgili endişeler de ekleniyor.

Sıkışık uzayda birden fazla çarpışma enkaz yaratabilir ve bu da yörüngede herkesin yapabileceklerini kısıtlayabilir.

Kuiper, Bezos tarafından geliştirilmekte olan çeşitli uzay projelerinden biri. Amazon milyarderinin Blue Origin adlı bir başka şirketi daha var ve bu şirket New Shepard adlı bir roket ve kapsül sistemiyle "turistleri" Dünya'nın üzerinde uçurmaya başladı.

Blue Origin ayrıca New Glenn adında çok daha büyük bir aracın yanı sıra Ay için bir astronot iniş aracı ve Dünya yörüngesinde uçurulacak ticari bir uzay istasyonu konseptleri üzerinde de çalışıyor. 

Kaynak: Ajans Bizim

internet amazon Jeff Bezos teknoloji haberleri