100 bin yıllık ayak izleri bulundu... Birden fazla insana ait

Ajans Bizim
Arkeoloji Fas
100 bin yıllık ayak izleri bulundu... Birden fazla insana ait

Fas'ın kuzey kıyılarında bulunan yaklaşık 100 bin yıllık 80'den fazla insan ayak izi, araştırmacılar tarafından Kuzey Afrika ve Güney Akdeniz'de bilinen en eski ayak izleri olarak kabul ediliyor.

Aralarında çocukların da bulunduğu en az beş kişi tarafından bırakılan bu Homo sapiens ayak izleri, 2022 yılında Faslı, Fransız, İspanyol ve Alman araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından Tanger’in 90 km güneyindeki Larache'da keşfedildi.

BALIKÇI OLABİLİRLER

Lixus-Larache arkeolojik alanının yetkilisi Anass Sedrati, "Bu insan grubunun muhtemelen yiyecek ve kabuklu deniz ürünleri aramak için sahilden denize doğru yürüdüğünü ve muhtemelen balıkçı ya da toplayıcı olduklarını” söyledi.

Çalışmaları ocak ayında Nature adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmacılara göre, burası dünyanın en iyi korunmuş insan kalıntıları alanlarından biri ve Kuzey Afrika ile Güney Akdeniz'in en eskisi.

Fransız Bretagne Sud Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, "Bu keşfin, Temmuz 2022'de, kıyı şeridini dolduran kayaların kökeni ve dinamiklerine ilişkin bilimsel bir araştırma projesinin parçası olarak yapılan bir saha ölçümü sırasında yapıldığını" belirtti.

Araştırmacılar tarafından 2017 yılında 300 bin yıl yıl öncesine tarihlenen Homo sapiens kalıntıları, Fas'ın kuzeybatısındaki başka bir alanda ortaya çıkarıldı ve insan türünün tahminî kökenini 100 bin yıl geriye götürdü.

ÇOK İLKEL BİR BÖLGE

Anass Sedrati, Larache'daki ayak izlerinin keşfinin, bu bölgenin insan türünün tarihindeki öneminin bir başka kanıtı olduğunu söyledi ve hayvan izlerinin de keşfedildiğini belirtti.

Araştırma projesinin başkanı Mouncef Sedrati, "Yükselen deniz seviyesi ve fırtınalar nedeniyle tehdit altında olsa bile bu olağanüstü miras alanını korumamız gerekiyor" dedi.

Sedrati'ye göre, Kısa vadede, tortular aşındıkça başka izler de keşfedilebilir. Bu nedenle bu erozyonu takip etmek ve Larache kıyısı boyunca ya da kıyısında yaşamış olan Homo sapiens grubu hakkında daha fazla ayrıntı sağlayacak yeni ve tamamlayıcı izleri ortaya çıkabilir.