İş buraya geldi.... Hindistan halkı çareyi Zoom'da arıyor!
Koronavirüsün yerle bir ettiği Hindistan'da halk çareyi Zoom'da arıyor. Yerel halk için doktora ulaşmak mucize gibi bir şey! Hindistan vatandaşları yurt dışında yaşayan doktorlarla video konferans yaparak iyileşmeye çalışıyor...
ABD Missouri’de yaşayan yoğun bakım doktoru Hint asıllı Anup Katyal gün içerisinde hastalarıyla ilgilendikten sonra evine geliyor. Biraz dinlenen doktor aradaki saat farkı geçtikten sonra bilgisayarını açarak Hindistan’daki Covid-19 hastalarını uzaktan tedavi ediyor.
Katyal her gün 20’ye yakın arkadaşına ve aile üyesine hastalığa ilişkin tavsiyeler veriyor. Peki Hindistan’da durum nasıl bir halde ki binlerce kilometre uzaktaki Hint doktorlar ülkelerine Zoom üzerinden yardım etmeye çalışıyor?
'HASTANELER AĞZINA KADAR DOLU'
Hindistan’daki sağlık sisteminin Covid-19 ile çöktüğü dünyanın malumu. Hastanelerde oksijen yetersizliğinden her gün binlerce hasta hayatını kaybediyor. Kırsaldaki hastaneler hemen hemen çalışamaz halde. Kentlerdeki hastaneler ise ağzına kadar dolu.
ABD’de yaşayan Hint doktorlar ise bazen Hindistan’daki meslektaşları ile ABD’deki tecrübelerini paylaşıyor bazen ise Anup Katyal gibi uzaktan tıbbi danışmanlık veriyorlar.
Hindistan’da resmi verilere göre ölü sayıları günlük 4 bine, vaka sayıları ise günlük 300 bine dayandı. Hindistan dünyaya doktor ihraç eden bir ülke durumunda. Örneğin Anup Katyal 1993 yılında tıp okumak için ABD’ye gelmiş ve burada kalmaya karar vermiş.
54 yaşındaki doktor, “Ülkemde gördüklerim dayanılmaz” diyor. Hint Asıllı Amerikan Dokorlar Derneği’nin kurduğu Facebook reklamını gören Katyal daha sonra ana vatanına biraz da olsun yardım edebilmek için görüntülü tavsiye seanslarına başlamış.
DOĞUMDA ÖĞRENDİLER
Katyal’ın uzaktan muayene ettiği Garg ailesi ikinci çocuklarının doğumu ile hastalıkla tanıştı. Anne doğum yapmaya gittiğinde hastane negatif test olmadıkça doğum yapmayı kabul etmedi. İkinci buldukları bir hastane de test sonucunun pozitif çıkması üzerine doğumu yaptırmayı reddetti. Garg çifti arabaya atlayarak Yeni Delhi sokaklarında dolanırken rastladıkları bir doktor bebeği doğurmayı kabul etti.
İlerleyen günlerde 4 yaşındaki oğulları ve kayınpederleri pozitif çıktı. Ardından çiftin anneleri de Covid pozitif çıktı. Ailedeki tüm bireyler iyileşene kadar yeni doğan bebeği büyük amcalarına bıraktılar. Sağlık sistemi aracılığı ile doktora ulaşamadıkları için WhatsApp gruplarındaki doktorları denediler ama doktorlar standart önerilerden fazlasını sunmadı.
Yaşadıkları apartmandaki aileler geçici bir hastane ortamı sağlayabilmek için apartmanın ortak alanında onlar için bir yer ayarladı. Aile bir laboratuvar teknisyenine kan testi yaptırabilmek için bile astronomik bir ücret ödemiş.
'ÇOK ACİL DEĞİLSENİZ SİZE BAKMIYORLAR'
İsmini vermeyi tercih etmeyen baba Garg, “Deneyimli bir doktor bulmak çok zor. Hastane Covid-19’um derseniz ‘çok acil’ olmadığınız sürece size bakmıyor” diyor. Baba Garg hastalığa ilk yakalandığında doktorlardan çok arkadaşlarının tavsiyelerini aldığını aktarıyor.
Yapılan çalışmalara göre Covid-19 koğuşundaki bir Hint doktor günde 60 hastaya bakıyor. Hal böyle olunca hastalarla çok uzun uzadıya ilgilenmeye de vakit bulamıyorlar.
'İLAÇ KULLANIMINI ANLATIYORLAR'
Pittsburg Sağlık Merkezi’nde çalışan doktor Salim Saiyed, ABD’de yaşayan Hindistanlı doktorların ABD’den verdikleri tıbbi destekle Hindistan yasalarını çiğnemiş olabileceğini fakat durumun olağanüstü bir hal aldığını ifade ediyor.
ABD’deki doktorların çoğu Hindistan’daki hemşerilerine ilaç bulabilirlerse onları nasıl kullanmaları gerektiğini söylüyor.
Hint-Amerikan doktor topluluğunun başkanı Sudhakar Jonnalagadda, Zoom seansları ile günde 100 hastaya yardımcı olabileceklerini belirtiyor.
ELÇİLİKTEN YANIT YOK
Bazı doktorlar ABD’deki Hindistan Büyükelçiliği’ne ulaşarak ABD’deki Hindistan asıllı doktorların Hindistan’daki süreçlere daha etkin dahil olabilmesi için izin istedi fakat elçilikten konu hakkında bir yanıt gelmedi.
Katyal’ın uzaktan tedavilerine yardımcı olduğu Garg ailesi kötü günleri arkasında bıraktı. Garg ailesinin bir üyesi, “Düşünün hastaneye gidiyorsunuz ve hiçbir doktor sorularınıza cevap vermiyor. Katyal bizi dikkatle dinliyordu. Zamanını veriyordu. Ve ne zaman istesek müsaitti” ifadelerini kullanıyor.
*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Washington Post’ta Fenit Nirappil imzasıyla yer alan ‘Patients in India are desperate for care. This family turned to a doctor 7,700 miles away’ (Hindistan’daki hastalar çaresiz bir şekilde yardım bekliyor. Bu aile 7,700 mil uzaktaki bir doktora başvurdu) isimli çalışmadan alınmıştır.