ABD'nin ulaşma çabalarını görmezden gelen Kuzey Kore sessizliğini bozdu

ABD eski Başkanı Donald Trump ile dalgalı ilişkileriyle öne çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, şimdi de Biden yönetimini zorluyor. ABD yönetiminin ulaşmaya çalıştığı ama bütün çabaların sonuçsuz kaldığı belirtilen Kuzey Kore sessizliğini bozdu ve ABD'nin düşmanca politika uyguladığını belirtti

Son Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, resmi temaslarda bulunmak üzere Asya Pasifik turuna Japonya ile başlamışlardı. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ocak’ta göreve gelmesinin ardından ilk kez bir ABD’li heyet Asya Pasifik ülkelerini ziyaret etti. Japonya’nın ardından Güney Kore’ye geçen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, başkent Seul’da temaslarda bulundu.

ABD’li heyetin temasları sürerken Kuzey Kore’den açıklama geldi. Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui bugün yaptığı açıklamada, "ABD, Kuzey Kore’ye yönelik düşmanca politikasını değiştirmediği sürece Kuzey Kore ile ABD ile hiçbir diyalog ya da temas olmayacak. ABD’nin böyle bir girişimini gelecekte görmezden gelebiliriz" ifadesini kullandı.

Blinken ise, Kuzey Kore ile iletişimde hem baskı hem de diplomatik seçeneklerin var olduğunu vurgularken, "Başkan Biden, önümüzdeki haftalarda Güney Kore, Japonya ve diğer ortaklarla yakın işbirliği ve istişare yaparak, Kuzey Kore politikasını gözden geçirmesini tamamlamayı planlıyor" dedi.

BIDEN İLE TEMASA GEÇMİYOR

CNN televizyonuna konuşan isimleri açıklanmayan ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin birçok kanaldan Kim Jong-un yönetimine ulaşmaya çalıştığını ileri sürerek, "Gerilimin tırmandırılması riskini azaltmak için şubatın ortalarından itibaren New York'ta dahil birçok kanal üzerinden Kuzey Kore hükümetine ulaşmaya çalıştık. Şu ana kadar Pyongyang'dan herhangi bir yanıt alamadık. Bu da son bir yıldır birçok kez ABD girişimlerine rağmen Kuzey Kore ile aktif bir diyalog kuramadığımızın üzerine geldi." ifadelerini kullanmıştı. 

Kuzey Kore'ye ulaşma girişimlerine dair detay vermeyen yetkililer, Biden yönetimin Kuzey Kore'ye yönelik politikayı ve bu ülkenin ABD'ye ve bölgeye yönelik tehditlerine karşı seçenekleri de gözden geçirdiğini belirtti.

ABD ile Kuzey Kore arasında Pyongyang yönetiminin nükleer silah ve balistik füze programından dolayı zaman zaman gerilim tırmanıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde de tırmanan gerilimden sonra Trump ile Kim 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmişti. İki lider arasında daha sonra mektuplaşmalar da olmuştu. Ancak Kuzey Kore nükleer programı ve balistik füze denemelerine devam etmişti.

BEYAZ SARAY DA DOĞRULAMIŞTI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Kuzey Kore ile iletişime geçmeye çalıştığımız haberlerini teyit edebilirim. Birçok kanalı bunun için kullandık. Kuzey Kore konusunda, Japon ve Kuzey Koreli ortaklarımız ile çalışmaya devam edeceğiz, yeni yaklaşım yolları arayacağız, üç taraflı müzakereler de dahil onların fikirlerini dikkatle dinleyeceğiz. Bizim amacımız diplomasi, hep de böyle oldu. Amacımız, gerginliği azaltmak ancak şu ana kadar karşı taraftan herhangi bir geri dönüş alamadık." diye konuşmuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber