Ya Fransa 60 yıl sonra bir ilki başarırsa? 'Hanedan' yükleniyor...

FIFA 2022 Dünya Kupası Fransa
Ya Fransa 60 yıl sonra bir ilki başarırsa? 'Hanedan' yükleniyor...

Fransa, Dünya Kupası'nda üst üste ikinci kez finale yükseldi. Son şampiyon Horozlar, yeniden zafere ulaşırsa 1962'den sonra bunu başaran ilk ülke olacak. Kylian Mbappe henüz 23 yaşında. Mevcut Fransa kadrosunda 11 oyuncu ise 25 yaşından küçük... Bu "dominasyon" ihtimalini akla getirmekte...

Dünya Kupası'nda finalin adı belli oldu. Yarı finalde Fas'ı elemeyi başaran Fransa, Hırvatistan'ı rahat geçen Arjantin'le eşleşti. Final müsabakası 18 Aralık'ta oynanacak. Akıllarda ise iki temel soru yer alıyor. Birincisi Lionel Messi kariyerinin son Dünya Kupası'nda ilk kez zafere ulaşacak mı? İkincisi ise “Fransa bir hanedan mı kuruyor?” sorusu... Futbolun neredeyse son 15 yılına damga vuran Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi'nin etkisi hala akıllarda ancak Fransız genç yıldız Kylian Mbappe, iki oyuncunun da erişemediği tarihi bir noktaya, tarihi bir koleksiyona erişebilir.

Messi ve Arjantin, pek çok futbolsever için “gönüllerin favorisi” konumunda. Messi'nin olduğu hiçbir maçta rakibin favori gösterilemeyeceği gerçeği de yıllardır ortada duruyor ancak biraz daha gerçekçi baktığımızda Fransa, başından beri turnuvanın en güçlü iki-üç şampiyonluk adayından biriydi. Katar'a 2018'deki zaferin mimarlarından Pogba ve Kante olmadan gelen Horozlar'ın sergileyecekleri performans merak konusuydu ancak Tchouameni ve Rabiot, bu ikiliyi aratmadı.

BENZEMA DA SON ANDA GİDİNCE...

Önde ise Karim Benzema'nın son dakika sakatlanarak kadrodan çıkarılması Fransa'nın Katar'daki şansını sorgulatıyordu lakin özellikle Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Olivier Grioud ve Ousmane Dembele dörtlüsü herhangi bir sorun yaşamadı.

Tarihindeki ilk dünya şampiyonluğunu 1998'de evinde elde eden Fransa, 2018 zaferinden sonra 2022'de de zafer hedefliyor. Bu, Fransa'nın tarihindeki üçüncü final olacak. Çıktığı ilk iki finalden zaferle ayrılan Fransızlar'ın bunu bir kez daha başarması başka bir anlama da geliyor. Dünya Kupası tarihinde 60 sene sonra bir ilk yaşanacak ve bir ülke üst üste ikinci kez kupayı havaya kaldıracak.

Ya Fransa 60 yıl sonra bir ilki başarırsa? 'Hanedan' yükleniyor... - Resim : 1
Mbappe, henüz 23 yaşında kariyerinin ikinci Dünya Kupası finalini oynayacak. Fotoğraf: Reuters

EFSANEVİ HANEDANLAR...

Bunu Pele ve arkadaşlarının fırtına gibi estiği 1958-1962 dublesiyle Brezilya başarmıştı. 1966'yı boş geçen Sambacılar, 1970'te ise Pele'nin ustalık eseri gibi geçen turnuvada yeniden zafere ulaşmış ve 4'te 3 yaparak 1950'de Maracana'da avuçlarının arasından kaçıp giden kupanın acısını, futbolun tartışmasız hakimi olarak çıkarmıştı.

Zafer kazanma noktasında böylesi bir hanedan daha görülmedi ancak peş peşe final oynama konusunda tarihte 3'er kez ile buna mahir olan iki ülke bulunuyor. Almanya ve Brezilya. Ancak bu Brezilya, Pele'nin Brezilyası değil. Söz konusu Brezilya, yakın tarihin en unutulmaz isimlerinden bazılarının forma giydiği Brezilya.

1994, 1998 ve 2002'de final oynayan Sambacılar, 1994 ve 2002'de kupanın sahibi olmayı başardı. Cafu, Roberto Carlos, Rivaldo, Ronaldo, Bebeto, Romario, Dunga gibi unutulmaz isimler bu dönemde sahne aldılar.

Almanya ise 1982, 1986 ve 1990'da üst üste üç final oynama başarısı gösterdi. 1982'de Paolo Rossi'li, Tardelli'li, Altobelli'li Zoff'lu İtalya'ya, 1986'da ise Maradona'lı, Valdano'lu, Burruchaga'lı, Ruggeri'li Arjantin'e kaybeden Panzerler, 1990'da ise Maradona'nın üst üste iki Dünya Kupası zaferi elde etmesinin önüne geçti.

Efsane Matthaus kaptanlığındaki kadroda, Klinsmann, Völler, Littbarski, Brehme gibi olağanüstü futbolcular yer alıyordu.

Günümüze dönecek olursak Fransa eğer bu turnuvadan da zaferle ayrılmayı başarırsa sadece 21 oyuncudan oluşan birden fazla Dünya Kupası kazanan oyuncular listesine Fransız isimler de eklenecek. Listede bir Arjantinli, dört İtalyan, 16 Brezilyalı yer almakta. Pele ise üç kez Dünya Kupası kazanmış tek oyuncu olarak imkansız gibi görünen bir zirvede. Ancak biliyoruz ki özellikle Mbappe aktif olarak futbol oynadığı sürece Pele'nin rekorunu yakalama şansı olabilecek tek oyuncu gibi duruyor.

SADECE MBAPPE İLE ALAKALI DEĞİL!

Ve bu sadece Mbappe ile de alakalı değil. Kadro genç ve Fransa, ciddi bir yetenek havuzuna sahip. Horozlar'ın Dünya Kupası kadrosunda 30 yaş üstü 4 futbolcu yer almakta. Kaleciler Hugo Lloris ve Steve Mandanda, Antoine Griezmann ve Olivier Giroud... 26 isimden 11'i ise 25 yaşın altında.

Fransa Dünya Kupası'nı kazanırsa bu isimlerin kariyerinde iki Dünya Kupası zaferi bulunacak:

Alphonse Areola, Ousmane Dembele, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Lucas Hernandez, Hugo Lloris, Steve Mandanda, Kylian Mbappé, Samuel Umtiti ve Raphael Varane

 Kaynaklar: The Athletic, FIFA, France Football

Kaynak: Web Özel

Fransa FIFA 2022 Dünya Kupası