Stephanie Frappart, Dünya Kupası tarihine geçti! O bunlara çok alışık...

FIFA 2022 Dünya Kupası
Stephanie Frappart, Dünya Kupası tarihine geçti! O bunlara çok alışık...

Dünya Kupası'nda E Grubu'nun kilit maçı Kosta Rika-Almanya mücadelesinde görevlendirilen Stephanie Frappart, bir Dünya Kupası maçı yöneten ilk kadın hakem olarak tarihe geçti. Çocukluğundan beri hakemlik yapan 38 yaşındaki Fransız hakem Frappart, ilklere imza atmaya oldukça alışık.

Dünya Kupası'nda Kosta Rika'yla Almanya'yı bir araya getiren E Grubu karşılaşmasında Stephanie Frappart düdük çaldı. Fransız hakem Frappart böylece FIFA Dünya Kupası'nın 92 yıllık tarihinde bir karşılaşmayı yöneten ilk kadın hakem olarak da tarihe geçti. Gözler 38 yaşındaki hakemin üzerinde ancak kendisi, bu duruma çok alışık.

Frappart, 27 Mart 2021'de Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Türkiye'nin de yer aldığı G Grubu'nda Hollanda'nın Letonya'yı konuk ettiği ve 2-0 kazandığı karşılaşmada da düdük çalmış ve bir Dünya Kupası eleme maçı yöneten ilk kadın hakem olmuştu.

İLKLERE İMZA ATMAYA ALIŞIK!

IFFHS tarafından 2019, 2020 ve 2021'de yılın en iyi kadın hakemi seçilen Frappart'ın imza attığı ilkler bununla da sınırlı değil. Deneyimli hakem, 2019'da Vodafone Park'ın ev sahipliği yaptığı, Liverpool ile Chelsea'yi bir araya getiren UEFA Süper Kupa mücadelesini de yöneterek tarih yazmıştı. Frappart'ın söz konusu maçtaki yönetimi ise alkış toplamıştı.

Stephanie Frappart, Dünya Kupası tarihine geçti! O bunlara çok alışık... - Resim : 1
Stephanie Frappart, Vodafone Park'ta gerçekleşen UEFA Süper Kupa karşılaşmasında görev yaparak tarihe geçmişti. Cüneyt Çakır ise söz konusu maçta dördüncü hakem olarak görev yapmıştı. Fotoğraf: Shutterstock

Şimdiden adını futbolun efsaneleri arasına yazdıran Fransız hakem, her adımında tarih yazdığı basamakları birer birer çıktı.

  • 2009: FIFA Kokartı aldı.
  • 2011: Fransa 3. Ligi Championnat National'de maç yöneten ilk kadın hakem oldu.
  • 2014: Fransa Ligue 2'de maç yöneten ilk kadın hakem oldu.
  • 2019: Fransa Ligue 1'de maç yöneten ilk kadın hakem oldu.
  • 2019: UEFA Süper Kupa maçını yönetti ve bir majör Avrupa kupasında düdük çalan ilk kadın hakem oldu.
  • 2020: UEFA Şampiyonlar Ligi'nde maç yöneten ilk kadın hakem oldu.
  • 2021: Bir Dünya Kupası eleme maçı yöneten ilk kadın hakem oldu.
  • 2022: Fransa Kupası Finali'ni yönetti. Bu da Fransa'da bir kadın hakemin yönettiği ilk majör final oldu.
  • 2022: Dünya Kupası'nda düdük çalan ilk kadın hakem oldu.

2022 Dünya Kupası'nın orta hakem listesinde Frappart'la birlikte Ruandalı Salima Mukansanga ve Japon Yoshimi Yamashita da yer almakta. Ancak bu üç hakem arasında bir maç yönetme fırsatını bulan isim beklendiği üzere Fransız Frappart oldu. Öte yandan Frappart'ın yardımcılıklarını Brezilyalı kadın yardımcı hakem Neuza Ines Back ve Meksikalı kadın hakem Karen Diaz Medina yapacak.

Frappart, çocukluğundan beri futbolla iç içe olduğunu ve hakemlik yaptığını dile getiriyor:

“13 yaşımdan itibaren üniversiteye başlayana kadar cumartesi günleri futbol oynuyordum, pazar günleri de hakemlik yapıyordum. Üniversitede de spor okuyordum ve hayatımda çok fazla spor vardı!”

Stephanie Frappart, Dünya Kupası tarihine geçti! O bunlara çok alışık... - Resim : 2
Stephanie Frappart, şu ana dek Dünya Kupası'nda Portekiz-Gana ve Meksika-Polonya maçlarında dördüncü hakem olarak görev aldı. Fotoğraf: Reuters 

'AKLIMDA DÜNYA KUPASI YOKTU!'

Futbolcu ya da umut vadeden hakemlik kariyerine devam etmek arasında bir seçim yapmak durumunda kalan Frappart, halihazırda U-19 Ligi'nde maçlar yönetiyor olmasından da yola çıkarak hakemliği seçmiş. Frappart bu tercihinde o dönemlerde kadın futbolunun maddi getirisinin çok kısıtlı olmasının da etkisi olduğunu dile getiriyor ve “O zamanlar, kadın futbolu tam gelişmemişti ben de bırakmaya karar verdim. Ancak (hakemliği seçerken) aklımda Dünya Kupası'nda maç yöneten ilk kadın hakem olmak planı yoktu” ifadelerini kullanıyor.

“Erkek futbolunda” profesyonel seviyeye 11 sene önce adımını atan Frappart, o günden bu yana çıtayı yükseltiyor. Yıldızı özellikle Ligue 2'de parlayan başarılı hakem hakkında oyuncular da çarpıcı ve olumlu açıklamalar yapmaktaydı. 2019'da bir röportajda Frappart hakkında görüş bildiren eski US Orleans oyuncusu Pierre Bouby şunları söylüyordu:

“Ligue 2'deki en iyi hakem. Sessizce konuşuyor ancak bir karakteri ve karizması var. Doğru kelimeleri seçiyor, kararını açıklıyor. Diplomatik bir hakem; onunla konuşabiliyorsunuz. Kendisini ilginin merkezi yapmaya çalışmıyor. Oyunun iyiliğine olan her şey onda var.”

Stephanie Frappart, Dünya Kupası tarihine geçti! O bunlara çok alışık... - Resim : 3
Stephanie Frappart, hakemlerin oyuncularla kurduğu iletişimin önemine vurgu yapıyor. Fotoğraf: Reuters 

'BEDEN DİLİ' VURGUSU

Önemli olanın beden dili olduğunu ve beden dilinin hakemlikte kelimelerden daha etkili olabildiğini ifade eden Frappart, “Bazen gülersiniz, bazen bazı kararlarınızı açıklamak durumunda kalırsınız. Ayrıca oyuncuların kelimelerden daha iyi anlayabileceği bir beden dili geliştirmeniz gerekir” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Oyuncularla sürekli konuşamazsınız, dengeyi bulmanız lazım. Oyuncularla konuşmak hoşuma gidiyor ancak çoğu zaman çok heyecanlı ve konuşmak istemeyeceğiniz bir noktada oluyorlar. Zira oyunun çok içindeler.”

Kadınlarda da üst düzey maçlar yöneten Frappart oyuna dair ise “Erkeklerin ve kadınların maçları tamamen aynı. Kadın futbolu da her geçen gün hızlanıyor. Tek fark taktiksel yaklaşım. Ancak bu da Avrupa, Afrika ve Güney Amerika arasındaki oyun farkı gibi bir şey” ifadelerini kullanıyor.

Kaynaklar: The Athletic, L'Express, FIFA

Kaynak: Web Özel

FIFA 2022 Dünya Kupası