Messi'nin uzatmada attığı golle ilgili tartışmaya maçın hakemi Marciniak'tan yanıt: Fransa'nın 3. golüne bakın!

Lionel Messi Arjantin Fransa
Messi'nin uzatmada attığı golle ilgili tartışmaya maçın hakemi Marciniak'tan yanıt: Fransa'nın 3. golüne bakın!

Fransa'da yayınlanan L'Equipe gazetesi, Lionel Messi'nin uzatmaların 108. dakikasında attığı golün, sahaya giren Arjantinli yedek oyuncular nedeniyle iptal edilmesi gerektiğini öne sürmüştü. Maçın hakemi Mbappe'nin attığı golün videosunu göstererek yanıt verdi.

Fransız spor gazetesi L'Equipe, Arjantin'nin uzatmalarda Messi'yle bulduğu 3. golde kural ihlali olduğunu öne sürerek golün iptal edilmesi gerektiğini iddia etmişti.

L'Equipe'in paylaştığı bir fotoğrafta önceden oyundan çıkarılmış Enzo Fernandez ile yedek oyuncular Lautaro Martinez ve La Pulga'nın gol henüz gerçekleşmeden sahaya girdikleri öne sürülüyordu.

Gazete iddiasına destek olarak ise futbol kurallarının 3. maddesinin 9. paragrafını kaynak göstermişti.

L'EQUIPE'İN İDDİASININ DAYANAĞI NE?

L'Equipe'in bahsettiği maddeye göre "Eğer bir gol atıldıktan sonra hakem oyun yeniden başlamadan önce golün atıldığı sırada oyun alanında başka bir kişinin olduğunu fark ederse, oyuna fazla kişi ya da kişilerin oyun alanına girdiği yerden direkt serbest vuruşla başlamalıdır" deniliyordu.

KURALIN TAMAMINDA NE DİYOR?

TFF'nin web sitesinde yer alan 2022-23 Futbol Oyun Kuralı kitabında ise bu madde geniş haliyle tam olarak şu şeklide ifade ediliyor:

Oyun alanında fazladan bir kişi bulunduğu sırada gol olması:

Gol atıldıktan sonra, oyun tekrar başlamadan önce eğer hakem golün atıldığı anda oyun alanında fazladan bir kişi olduğunu fark ederse;

Aşağıdaki durumlarda hakem golü geçersiz saymalıdır. Eğer fazladan kişi;

-golü atan takımın oyuncusu, yedek oyuncusu, değiştirilmiş oyuncusu, ihraç edilmiş oyuncusu veya takım görevlisi ise, oyun fazladan kişinin bulunduğu yerden direkt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

-oyuna müdahale eden saha dışı bir kişi ise, pozisyon "Oyun alanında fazladan kişi olması" bölümünde özetlendiği şekilde bir golle sonuçlanmadığı sürece, hakem atışı ile tekrar başlatılır.

Aşağıdaki durumlarda hakem golü geçerli saymalıdır. Eğer fazladan kişi;
-golü yiyen takımdan bir oyuncu, yedek oyuncu, değiştirilmiş oyuncu, ihraç edilmiş oyuncu veya takım görevlisi ise
-oyuna müdahale etmemiş saha dışından kişi ise

Her durumda hakem fazladan kişinin oyun alanından çıkarılmasını sağlamalıdır.

Eğer gol atıldıktan ve oyun tekrar başlatıldıktan sonra hakem, gol atıldığında oyun alanında fazladan bir kişi olduğunu fark ederse, gol geçersiz sayılamaz. Fazladan kişi hala oyun alanındaysa hakem oyunu durdurur, fazladan kişinin oyun alanından çıkartılmasını sağlar, oyunu uygun bir şekilde hakem atışıyla veya serbest vuruşla tekrar başlatır.

Hakem olayı ilgili kurumlara rapor etmelidir."

GOL MÜ DEĞİL Mİ?

Bu maddeye göre Polonyalı hakemin gol olmadan önce Arjantinli yedek oyuncuların sahaya girmesini görmediği için golü geçerli sayıp oyunu başlattığı varsayılabilir. Bu nedenle de daha sonradan fark etse bile oyunu başlattığından golü geçersiz sayamayacağından Messi'nin golü geçerli kabul edilir.

Öte yandan bu golde bir ofsayt tartışması yaşandığı için hakemlerin de bu konuya yoğunlaştığı ve Arjantinli yedek oyuncuların gol olmadan sahaya girdiğini gözden kaçırdığı tahmin ediliyor.

Messi'nin uzatmada attığı golle ilgili tartışmaya maçın hakemi Marciniak'tan yanıt: Fransa'nın 3. golüne bakın! - Resim : 2

FRANSIZLAR KAMPANYA BAŞLATTI, ARJANTİNLİLER YANIT VERDİ

Öte yandan Fransız taraftarlar maçın yeniden oynanması için imza kampanyası başlattı. Arjantinliler de buna karşılık vererek "Fransa Ağlamayı Kes" diye karşı bir kampanya başlattı.

Messi'nin uzatmada attığı golle ilgili tartışmaya maçın hakemi Marciniak'tan yanıt: Fransa'nın 3. golüne bakın! - Resim : 3

MARCINIAK'TAN YANIT GELDİ

Arjantin'in Messi ile uzatmalarda bulduğu 3. golde top ağlara gitmeden önce Arjantinli yedek futbolcuların saha içine girdiği görüntüyle ilgili konuşan maçın Polonyalı hakemi Szymon Marciniak, telefonundan bir başka görüntü göstererek; "Fransızların attığı golde de benzer bir durum vardı. Mbappe skoru 3-3'e getirdi ve 7 tane Fransız yedek oyuncu sahaya girdi. Bu tür şeyleri, böyle maçlarda çok kovalamazsınız. Oyunun kuralları, ceza kanunu gibi değildir. Her şeyi tam anlamıyla uygulayamazsınız. En önemli şey, oyunun ruhunu korumanız. Korner direği olmadan maç oynanamaz. Diyelim ki korner direkleri bir sebepten ötürü kırıldı ve yedek de kalmadı. Ne yapacağım, Dünya Kupası finalini korner direği yok diye erteleyecek miyim? Oyunun ruhu, kuralların ötesindedir." dedi.

Kaynak: Haber Global TV

L'Equipe Arjantin Fransa maçı 2022 Dünya Kupası Messi FIFA hakem futbol Dünya Kupası