Emiliano Martinez 'o an'a hazırlanıyordu! 10 yıllık bekleyiş, fırsat ve kelebek etkisi...

Arjantin FIFA 2022 Dünya Kupası
Emiliano Martinez 'o an'a hazırlanıyordu! 10 yıllık bekleyiş, fırsat ve kelebek etkisi...
Dünya Kupası'nda Altın Eldiven'e layık görülen Arjantin kalecisi Emiliano Martinez, 120+3'te yaptığı kritik kurtarışla finali penaltılara taşıdı. Fotoğraf: Reuters

Arjantin'in zafere ulaştığı Dünya Kupası finalinde karşılaşmanın parlayan isimleri arasında kalesinde üç gol görmesine rağmen Emiliano Martinez de yer alıyordu. Altın Eldiven'e layık görülen 30 yaşındaki kalecinin profesyonel kariyeri ise azmin değerini ortaya koyan harika bir örnek...

Psikolojide küçük ve önemsiz gözüken anların devasa ve öngörülemeyen uzun vadeli etkiler yaratabilmesine kelebek etkisi deniyor. Kanadını çırpan bir kelebeğin dünyanın öbür ucunda bir kasırgaya neden olması bu tanımı ifade ederken kullanılan en popüler örnek. Premier League ekiplerinden Brighton'ın golcüsü Neal Maupay, 20 Haziran 2020'de Brighton'ın konuğu Arsenal'ı 2-1 mağlup ettiği maçın 40. dakikasında Alman kaleci Bernd Leno ile çarpışacak, Leno oyundan çıkmak zorunda kaldığı gibi sezonu da kapatacaktı. Leno'nun yerine kaleye geçen isim ise Emiliano Martinez'di...

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e bağlı Mar del Plata'da doğan 30 yaşındaki kaleci, 2010'da henüz 18 yaşını doldurmamışken Independiente altyapısından Londra'ya uçacaktı. Arsenal tesislerinden içeri adımını atalı 10 yıl olmuş ve 20 Haziran 2020'ye kadar Martinez, sadece 6 kez Londra'nın dev kulübünün kalesini koruyabilmişti. Leno'nun yaşadığı talihsizlik onun için bir fırsat niteliğindeydi. O sezon kalan maçlarda forma şansı buldu ve en önemlisi Arsenal, aynı yaz FA Cup'ı kazanırken kalede yine o vardı.

Emiliano Martinez 'o an'a hazırlanıyordu! 10 yıllık bekleyiş, fırsat ve kelebek etkisi... - Resim : 1

Zaferden sonra The Guardian'a verdiği röportajda zihninden geçenleri şöyle anlatıyordu:

“İkinci kaleci bazen 'Maç eksiğim var, oynamak ile antrenman yapmak farklı şeyler' diyebilir. Ancak her şeyi doğru yaptığınızda bahaneye gerek olmaz. Eşim kapanma döneminde bana 'Neden bu kadar çok antrenman yapıyorsun' diye soruyordu. Yapıyordum çünkü bir şansım olabileceğini, yapabileceğimi düşünüyordum. Bakın o şans geldi.”

Martinez 10 yılda 6 kez kiralandı. Ayrılana kadar Arsenal'ın formasını sadece 38 kez giyebildi. Giderken mevcut kadronun en eskisiydi. Kişisel Facebook hesabından 30 Ocak 2017'de yaptığı paylaşımda “Zamanım gelecek” diyordu ve gelmişti. Arsenal'a bir kupa kazandırarak Aston Villa'nın yolunu tutuyordu. 2020-2021 sezonunda Premier League'deki tüm maçlarda oynayacak ve kulüp taraftarları tarafından yılın oyuncusu seçilecek, 2021-2022'de ise ligde sadece iki maç kaçıracaktı.

Emiliano Martinez 'o an'a hazırlanıyordu! 10 yıllık bekleyiş, fırsat ve kelebek etkisi... - Resim : 2

Şimdi sıra milli takımda boy göstermekteydi. Arjantin'in 1 Haziran 2011'de Nijerya'ya konuk olurken U21 kadrosunda yer alan Martinez, A takım kalecisi Oscar Ustari'nin sakatlanmasıyla kadroya dahil edilmişti. O gün sadece bir boşluğu dolduran Martinez, daha sonra 9 ve 13 Ekim 2019'da yeniden A takıma davet edilse de maçları kulübeden izleyecekti. Martinez, Arjantin için üç direğin arasına geçtiğinde tarih 3 Haziran 2021'i gösteriyordu. İlk davetten 10 yıl sonra şans, bir Dünya Kupası eleme maçında kapısını çalmıştı.

DÖNÜM NOKTASI 2021 YAZI

2021 yazı onun için bir dönüm noktası oldu. Arjantin, rahatlıkla 2022 Dünya Kupası vizesini almış ve Copa America'da ev sahibi Brezilya'yı 1-0 yenerek kupanın sahibi olmuştu. Turnuvanın en iyi kalecisi seçilen Martinez, Kolombiya ile oynanan yarı final karşılaşmasında penaltı atışlarında Kolombiya'nın üç penaltısını kurtarırken finalde de kalesini gole kapatarak, Messi'nin Arjantin'le elde ettiği ilk şampiyonlukta önemli bir pay sahibiydi.

Emiliano Martinez 'o an'a hazırlanıyordu! 10 yıllık bekleyiş, fırsat ve kelebek etkisi... - Resim : 3
Damian Emiliano Martinez'in lakabı, Messi'nin de ona seslendiği şekilde Dibu. Dibu, Arjantin'de 1996-1998 tarihleri arasında yayınlanan bir dizi karakteri. Martinez'in yüz hatları, sıradan bir anne-babanın çizgi film karakteri bir çocuk dünyaya getirmesini konu alan eğlenceli yapımın sevilen baş karakteri Dibu'ya benzetiliyor. Fotoğraf: Reuters. 

1990 Dünya Kupası'nda efsane kaleci Nery Pumpido'nun ikinci grup maçında bacağının kırılmasıyla şans bulan Sergio Goycochea, turnuvaya damga vurmuş, Arjantin çeyrek finalde Yugoslavya'yı, yarı finalde ise İtalya'yı penaltılarda geçerken Goycochea iki maçın da penaltı atışlarında devleşmişti. Martinez de kariyeriyle bu sürprizi anımsatıyor. Ancak o Arjantin, 1990'ı finalde kaybederken Martinez'in Arjantin'i 2022'den zaferle ayrılıyor. Martinez de adını Geçmişte Roa, Goycochea, Romero ve Abbondanzieri gibi önemli isimlerin önünde Ubaldo Fillol ve Nery Pumpido'nun yanına yazıyor.

Emiliano Martinez 'o an'a hazırlanıyordu! 10 yıllık bekleyiş, fırsat ve kelebek etkisi... - Resim : 4
FIFA tarafından Altın Eldiven'e layık görülen Emiliano Martinez, seremonide yaptığı sevinç gösterisiyle de dikkat çekti. Martinez, benzer bir hareketi Copa America'da en iyi kaleci ödülünü alırken de yapmıştı. Fotoğraf: Reuters

TAKIMA NE KATTI?

Akıl oyunları, cesareti ve özgüveniyle hem Hollanda'ya karşı hem de finalde Fransa'ya karşı penaltılarda parlayan 30 yaşındaki Martinez, Altın Eldiven'in de sahibi oldu. Tüm bu kelebek etkisi belki de sonucu finalin 120+3. dakikasında gösteriyordu. Savunma arkasına vurulan rastgele bir top, Arjantin savunmasının hatasıyla Randal Kolo Muani'nin önüne düştü. Genç yıldızın karşısında sadece Martinez vardı. Ancak Martinez, bu ana hazırdı. Cepheden gelen rakibe karşı olabildiğince büyüyerek en doğru hamleyi yaptı ve ayağıyla yaptığı müdahale ile maçı uzmanı olduğu penaltılara taşıdı.

2017'de bir yedek kaleciyken yazdığı gibi “zamanı gelmişti” ve o da yapması gerekeni yaparak adını tarihe kazımayı başardı. 1.95 metrelik kaleci, yan toplardaki başarısı ve “fundamental” açıdan üst düzey bir Premier League tedrisatından geçtiğini belli eden hamleleriyle “Atanın ve tutanın iyi olacak” sözünün “tutanın” kısmında üstüne düşeni fazlasıyla yerine getirdi.

Kaynaklar: The Athletic, The Guardian, FIFA, Arsenal.com, Birmingham Mail

Kaynak: Web Özel

Arjantin FIFA 2022 Dünya Kupası