Cristiano Ronaldo nasıl kahramandan soruna dönüştü? 'Takımın ta kendisiydi...'

FIFA 2022 Dünya Kupası Portekiz Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo nasıl kahramandan soruna dönüştü? 'Takımın ta kendisiydi...'

Uzun bir süredir Portekiz Milli Takımı'nın bir numaralı güç kaynağı ve en önemli silahı olan Cristiano Ronaldo, Portekiz için rekorlar kırdı, Portekiz'le kupalar kaldırdı. Şimdi ise daha önce hiç olmadık bir biçimde varlığı sorgulanıyor. Peki Ronaldo gerçekten "sorun" mu?

Cristiano Ronaldo, Portekiz yüzölçümünde ve nüfusunda bir ülkenin sahip olmayı hayal edeceği muhtemelen en üst düzey sporcu. Hatta “tartışmasız efsane ve kahraman” statüsüyle muhtemelen nerede olsa rakipsiz olurdu. İngiltere'de birçok isim sayılabiliyor, Arjantin'de Maradona-Messi tartışması hala sürüyor... Portekiz'de ise belki Eusebio'yu Cristiano Ronaldo'ya yakın bir yerde konumlandırmak mümkün. Bir düşünün: Eusebio önderliğinde 1966'da Dünya Kupası'na giden Portekiz, o tarihten sonra aynı sahneye 2002'ye kadar sadece bir kez 1986'da çıkabilecekti.

2002'den bu yana fire vermeyen Portekiz'de Cristiano Ronaldo, üst üste beşinci Dünya Kupası'nda sahne alacak.

Ülke futbolu Ronaldolu yıllarda çıktığı hayal bile edilemez noktada Euro 2016'da şampiyonluğa dahi ulaştı. Bu yolda Cristiano, Avrupa'da tüm zamanlarda milli takımının formasını en çok giyen isim de oldu, tüm dünyada en çok milli takım golü atan isim de... Şampiyonlar Ligi tarihinin de en golcü ismi olan Ronaldo, 5 kez Ballon d'Or'a layık görüldü, 5 kez Devler Ligi kupasını kaldırdı, 7 lig şampiyonluğu elde etti.

Kariyerinin çok çok büyük bir kısmında dünyanın en iyi iki oyuncusundan biriydi. Kimine göre ise tüm zamanların en büyüğü.

Cristiano Ronaldo nasıl kahramandan soruna dönüştü? 'Takımın ta kendisiydi...' - Resim : 1

OLİMPOS DAĞI'NDAN ARAMIZA!..

Ancak bu günlerde, Olimpos Dağı'nda ikamet etmeye layık görüldüğü seviyeden az da olsa uzaklaşmış durumda. Yaş denen kavramın onu da etkileyeceğini düşünmek zor olsa da gerçek bu. Cristiano Ronaldo artık 37 yaşında ve Katar, onun son Dünya Kupası macerası olacak.

Manchester United'la olan sözleşmesini karşılıklı bir anlaşmayla fesheden yıldız golcü, kaotik bir sezon başlangıcının ardından gemileri yaktıktan sonra Katar'a bonservisi elinde bir serbest oyuncu olarak geldi. Normal şartlar altında Cristiano Ronaldo'nun kimin için oynadığının pek bir önemi yok. Asıl önemli olan konu Portekiz kamuoyunda dahi çıkan haberler... Yıldız isim İngiltere'de karşı karşıya kaldığı soruyu burada da duyuyor:

“Cristiano Ronaldo sürekli sahada olmalı mı?”

Bu soruyu birkaç yıl önce akıllara getirmek mümkün değildi. Hele Portekiz'de bu teklif “hıyanet-i vataniye” seviyesinde bir fikir yürütme gibi görülmekteydi. Şimdi ise 37 yaşında hala olağanüstü zinde görüntüsüne rağmen artık sahada yapmakta zorlandığı şeyler var gibi görünüyor.

Cristiano Ronaldo nasıl kahramandan soruna dönüştü? 'Takımın ta kendisiydi...' - Resim : 2

'RONALDO'YU OYNATMAK İÇİN BASKI MI YAPILIYOR?'

Portekiz için ter döktüğü son dokuz maçın sekizinde ağları sarsamayan Cristiano Ronaldo, belki de ilk kez Portekiz medyası tarafından açıkça eleştiriliyor, gazeteciler Teknik Direktör Fernando Santos'a “Onu kadroya almanız için baskı mı yapılıyor?” sorusunu yöneltiyordu. United'la gemileri yaktığı o meşhur röportaj da içinde bulunduğu duruma yardımcı olmuyordu...

Portekiz'in Gana'yla oynayacağı maç öncesi düzenlenen basın toplantısına Teknik Direktör Santos'la birlikte katılan Manchester United Kaptanı Portekizli yıldız orta saha Bruno Fernandes, Ronaldo sorularına maruz kalıyordu. Zira röportajda Ronaldo'nun Fernandes'e de bazı göndermeler yaptığı öne sürülmüştü. Fernandes şunları söylüyordu:

Cris kararını benimle konuşmadı. Bu onun kişisel kararı. Rahatsız hissetmiyorum. Taraf seçmek zorunda değilim. Cristiano Ronaldo'yla aynı milli takımda oynamak bir ayrıcalık. Manchester United'da oynamak da... Cristiano benim için hep ilham kaynağı oldu ve onunla oynarak hayalim gerçek oldu ancak hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Birlikte oynamak harikaydı. Şimdi ise hayatına ilişkin bir karar verdi. Katılsanız da katılmasanız da her karara saygı duymak zorundasınız.

SORUN ORTADA DURUYOR...

Bruno Fernandes'in bu olgun yanıtı takdir topladı ancak sorun aşikar bir biçimde ortada duruyor. Modern oyunda Cristiano Ronaldo gibi bir hücum silahını sahada tutmak sisteme yük bindirme ihtimalini taşıyor. 37 yaşındaki bir Ronaldo'nun pres kalitesi tartışılıyor ve Santos bu duruma bir çözüm bulmak durumunda.

Bu durum oyuncuları da ilginç bir konuma sürüklüyor. Yıllardır Portekiz Milli Takımı'nın beklentilerin altında kaldığı her noktada okların Ronaldo'ya çevrilmesi büyük bir rahatlıkken şimdi işler değişebilir. Cristiano Ronaldo kenarda otururken gidecek puanlar bu kez aynı okların hem oyuncu grubuna hem de teknik kadroya dönmesine neden olabilir. Cristiano Ronaldo'nun sahada olduğu senaryoda ise alınacak bir başarı, Ronaldo'nun rüştünü ispatlamasına neden olacaktır. Başarısızlık ise Batman: Kara Şövalye'de Harvey Dent'in söylediği o unutulmaz sözü akıllara getirecek:

“Ya bir kahraman olarak ölürsün ya da kötüye dönüşmeni izleyecek kadar uzun yaşarsın.”

Fakat tüm bu "magazin" tartışmalarının dışında Cristiano Ronaldo'nun hala yapabileceklerinin tavanı, onu kenarda tutmayı olanak dışı kılan en büyük etken olduğu da çok açık.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynaklar: The Athletic, FIFA, A Bola, The Guardian

Kaynak: Web Özel

Portekiz 2022 Dünya Kupası Cristiano Ronaldo