Cristiano Ronaldo, Manchester United'la ipleri nasıl kopardı? İkinci bahar kara kış oldu...

Manchester United Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo, Manchester United'la ipleri nasıl kopardı? İkinci bahar kara kış oldu...
Premier League'de 26 puanla 5. sırada yer alan Manchester United'da bir numaralı kriz, ne oyun ne de gidişat... Cristiano Ronaldo'nun yarattığı tufan kulübün bir süredir başlıca gündem maddesi konumunda. Fotoğraf: Reuters

Juventus'tan 2021 yazında Manchester United'a transfer olan Cristiano Ronaldo'nun ikinci United dönemi büyük bir krize dönüştü. Portekizli, İngiltere'de verdiği bir TV röportajında kulübü yerden yere vururken adeta Kırmızı Şeytanlar'la ipleri de kopardı. Peki neden? Şimdi ne olacak?

Sir Alex Ferguson sonrası sahneyi kapı komşusu Manchester City'ye teslim eden Manchester United, 2020-2021'i beklentileri de aşarak ikinci sırada noktalamış ve yeni sezon için heyecan yaratmıştı. Bu heyecana transfer döneminin sonunda bir de Cristiano Ronaldo eklenecekti. Ancak görünen o ki transfer plan dahilinde değildi. City'nin Ronaldo'yu istediği yönünde çıkan haberleri saatler sonra United'ın devreye girdiği bilgisi takip ediyordu.

Kulüp efsanesi Ronaldo'nun City'ye gitmesi ihtimali, zaten taraftarın çoktan okları çevirdiği yönetimi harekete geçirdi. Araya giren Ferguson, kendisini babası gibi gören Cristiano Ronaldo'yu ikna etti ve yıldız golcü 12 sene sonra Old Trafford'a döndü.

NEDEN YÜRÜMEDİ?

Bu beklenmedik kavuşma United'ın yeniden dirilişinin tetikleyicisi olabilirdi. Peki neden olmadı? İkinci bahar nasıl oldu da iplerin tamamen koptuğu bir kara kışa döndü? İngiliz televizyon sunucusu ve gazeteci Piers Morgan'ın Uncensored (Sansürsüz) adlı programına katılan Ronaldo neden tüm gemileri yakarcasına herkesi topa tuttu?

Cristiano Ronaldo, Manchester United'la ipleri nasıl kopardı? İkinci bahar kara kış oldu... - Resim : 1

Filmi geri sarmakta fayda var...

Serie A'da dokuz sezon üst üste şampiyonluk yaşayan Juventus'un peş peşe 10. kez Scudetto'yu kovaladığı 2020-2021 sezonunda, zafere siyah-beyazlıların ezeli rakiplerinden Inter ulaşırken, takım Devler Ligi'ne de Son 16 Turu'nda veda edecekti. Söz konusu sezon, büyük umutlarla İtalya'nın yolunu tutan Cristiano Ronaldo'nun da Juve'yle son sezonu olacaktı. Kulüp, Ronaldo'lu üç sezonda Avrupa'da beklenen zafere yaklaşamayınca söz konusu evlilik de masaya yatırıldı.

Aslında 2021 yazı boyunca Portekizli'nin ayrılacağı konuşuluyordu ancak United'la imza transfer penceresinin son düzlüğünde atıldı. Cristiano Ronaldo'nun, United'a dönüşü tam anlamıyla sürprizdi. Gözler yeniden Kırmızı Şeytanlar'a çevrilirken ortada kocaman bir hedef ve beklenti uyuşmazlığı olduğu geç olmadan ortaya çıkacaktı.

KÖKLÜ DEĞİŞİM HEVESİ...

Ronaldo imzayı attığında görevde olan menajer Ole Gunnar Solskjaer, Kasım 2021'in son günlerinde kulübe veda etti. Yönetim köklü bir anlayış değişikliğine gitme hevesiyle geçici menajer olarak Alman Ralf Rangnick'i göreve getirdi. Rangnick, orijinal plana göre sezonu bitirecek, koltuğu yeni menajere teslim edecek ve iki sezon daha kulübe dışarıdan danışmanlık yapacaktı. Fakat 2021-2022 sezonunu 58 puanla 6. sırada bitiren United, tarihinin Premier League'deki en kötü sezonunu geçirince Alman teknik adama “danışılacak” bir şey de kalmadı!

Malum Piers Morgan röportajında Ronaldo, Rangnick için “Teknik direktör bile değilken nasıl Manchester United'ın patronu olacaksın? Adını daha önce duymadım bile” diyecekti.

Sezonu 38 resmi maçta 24 gol ve 3 asistle bitiren Ronaldo ise bekleneni vermiş gibiydi ancak yorumcular artık 37 yaşında olan Portekizli'yi kullanmanın, beraberinde dezavantajlar getirdiğinden söz ediyordu. Ronaldo sahadayken Premier League'in şu sıralar revaçta taktiği olan ön alan baskısının kalitesinde ciddi bir düşüş yaşandığı aşikardı.

Cristiano Ronaldo, Manchester United'la ipleri nasıl kopardı? İkinci bahar kara kış oldu... - Resim : 2
Bu sezon Erik Ten Haag'dan (solda) beklediği süreleri alamayan Cristiano Ronaldo, sahada ise oldukça etkisizdi. Ronaldo, bu sezon ligde forma giydiği 10 maçta sadece 1 gol atabildi. Fotoğraf: Reuters 

Bu eleştiriler, Ajax'tan gelen Hollandalı teknik adam Erik Ten Haag'ın, United'ın yeni menajeri olmasıyla kulübün zamanın ruhuna uygun bir oyun benimseyeceği anlamına da geliyordu. Ten Haag'a göre bu oyunda Cristiano Ronaldo'ya yer bulmak pek mümkün değil gibi...

KÖPRÜLER 19 EKİM'DE YIKILDI

Kötü başlayan sezonda trenin yavaş yavaş rayına oturduğu dönemde Portekizli'nin kendisini kulübeye çeken Ten Haag'la arasındaki köprüler 19 Ekim'de herkesin gözleri önünde yıkıldı.

Manchester United, konuğu Tottenham'ı göz doldurucu bir oyunla 2-0 yenerken yedekte bekleyen Ronaldo, 89. dakikada soyunma odasının yolunu tuttu ve stadı terk etti. Bir maç kadro dışı kalan Ronaldo, gündemi sarsan röportajda Ten Haag ile ilgili olarak “Ona saygım yok çünkü bana saygı göstermiyor” ifadelerini kullandı.

Ten Haag'ın ise ESPN'in haberine göre "Ronaldo'nun bir daha bu takımın formasını giymesini istemiyorum" dediği öne sürüldü. 

Ancak sorun belli ki bundan ibaret değil. Kulüp yapısı hakkında “Sıfır gelişim... Sir Alex Ferguson kulüpten ayrıldıktan sonra kulüpte sıfır gelişme olmuş. Hiçbir şey değişmemiş” diyen Cristiano Ronaldo, kulüp içinde geçen seneden beri birkaç kritik ismin kendisini istemediğini de söyledi.

Peki şimdi ne olacak?

Liglere verilen Dünya Kupası arasında Portekizli ülkesiyle Katar'da boy gösterecek. United'ın röportaja ilişkin Ronaldo'ya en az 1 milyon pound değerinde bir ceza vereceği gündemde. Bazı önemli kaynaklar ise Cristiano Ronaldo'nun Manchester United'a geri dönmeyeceğini öne sürüyor. Bağların koptuğu ise açıkça görülüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynaklar: The Athletic, Uncensored, Manchester United, Daily Mail

Kaynak: Web Özel

Manchester United' Cristiano Ronaldo