Brezilya zaten hep favoriydi! Peki bu kez farklı olan ne?
Dünya Kupası'nda Brezilya fırtınası sürüyor. Son 16'da Güney Kore'yi ilk yarıda bulduğu gollerle 4-1'le çok rahat geçen Sambacılar, şampiyonluğun da favorisi olarak gösteriliyor. Ancak Brezilya, geçmiş turnuvaların da favorisiydi. Peki ne yanlış gitmişti? Şimdi farklı olan ne?
Muhtemelen herkes Brezilya'nın geri döndüğüne hemfikir. Tarihin en çok Dünya Kupası kazanmış ülkesi olan Brezilya'nın 5. ve son zaferinin üzerinden 20 yıl geçti. Türkiye'nin de hafızalarına kazınan 2002 yazında Brezilya yol üstünde bizi de mağlup ederek efsanevi kadrosuyla şampiyonluğa ulaşmıştı. Şimdi ise Tite'nin kadrosu doğal olarak Scolari'nin kadrosuyla kıyaslanıyor. Takımın favori olduğu aşikar; yakın dönemdeki geçmiş turnuvalara kıyasla daha güçlü bir kadroya sahip oldukları da açık ancak dönüp bakınca şunu da hatırlıyoruz ki Brezilya, 1994'ten beri neredeyse her Dünya Kupası'nın favorisi. Peki bu kez farklı olan ne? Ya da benzer bir görüntü görmek mümkün mü?
2002 VE 2010 HARİÇ...
Geçmişteki turnuva öncesi bahis oranlarına bakılınca Sambacılar'ın, 1994 (Almanya'yla ortak favori), 1998, 2006, 2014, 2018 ve 2022'ye favori olarak başladığı görülüyor. 2002'de Arjantin ve Fransa ortak favoriydi. 2010'de ise kupayı şampiyonlukla noktalayan İspanya...
Bu gönderiyi Instagram'da gör
2002'de favori olarak gösterilmemelerin nedeni zorlu bir eleme grubu süreci yaşamış olmalarıydı. Brezilya ilk ve sonuncu kez bir Dünya Kupası elemesini lider bitiremiyordu. 2010'da ise Euro 2008'in şampiyonu İspanya açık bir dominasyonla Güney Afrika'ya gidiyordu.
1990'da son 16'da elendikten beri çeyrek finalin altına düşmeyen ve 1994 ile 2002'de şampiyon olan Brezilya'nın diğer turnuvalarına bakmakta fayda var. Sırayla gidelim...
1998'de Brezilya hatırlanacağı üzere final oynadı. Ronaldo'nun hastalandığı için finalde çok çok etkisiz bir performans sergilediği ortaya çıkacaktı. Brezilya'yı yıkan ise kornerler olacaktı. Zidane'dan iki kafa golü yiyen Sambacılar kupaya uzanma şansını tepti.
YİNE BİR ZIDANE RESİTALİ
2006'da ise Fransa bu kez çeyrek finalde rakipti. 1998'in ardından yine bir Zidane resitali şeklinde geçen maçta Brezilya direnmiş, 57'de kupada Zidane'ın Henry'ye ilk ve tek asistiyle yine duran toptan gelen bir golle 1-0 yenilerek turnuvaya veda etmişlerdi.
Ronaldo, Ronaldinho, Adriano, Kaka, Robinho, Juninho, Gilberto Silva, Cafu, Roberto Carlos, Lucio, Dida gibi isimlerden oluşan efsane kadro eli boş dönüyordu...
2010'da ise Brezilya yine çeyrek finale çıktı; bu kez rakip Hollanda'ydı. İlk yarıyı 1-0 önde kapatan Sambacılar, o dönem umut vadeden bir orta saha oyuncusu olan Felipe Melo'nun kariyerine büyük bir balta vuran olaylar sonucu turnuvaya veda etti.
Brezilya'nın golünde Robinho'ya asist yapan Melo, önce 52'de kendi kalesine bir gol attı, daha sonra da 67. dakikada kornerde tuttuğu Sneijder'i kaçırınca 1.70'lik 10 numara kafayla golü yaptı. Melo'nun gösterisi 72'de faul yaptığı Robben yerde yatarken Robben'in bacağına basmasıyla bitti. 10 kişi kalan Brezilya maçı çeviremedi.
7-1'LİK FACİA...
2014'te ise işler iyi giderken çeyrek final maçında Neymar'ın sakatlanması ve Thiago Silva'nın cezalı duruma düşmesinin büyük etkisiyle yarı finalde 7-1'lik Almanya faciası yaşandı. Perdenin yine bir duran top golüyle açıldığını hatırlatmakta fayda var.
2018'e baktığımız zaman yine çeyrek finale kadar rahat gelmiş bir Brezilya'yla karşı karşıyayız. Belçika'ya 2-1 mağlup olan Brezilya, yine bir duran top golüyle maçta 1-0 geri düşmüştü. 31'de ise De Bruyne ceza sahasından tam köşeyi bulunca Brezilya dönemedi.
BU KADRO 'GERÇEKTEN' FARKLI MI?
Peki bu kadro 'gerçekten' farklı mı? “Evet” demek yakın geçmişte hiç olmadığı kadar mümkün. Brezilya şu ana kadar bir duran top sorunu yaşamadı. Takım ise Teknik Direktör Tite'nin dahi golden sonra dans edeceği kadar mutlu ve keyif alarak oynuyor. Richarlison'un hırsı ve oyun açlığı, Vinicius Jr'ın durdurulamaz patlayacılığı, Neymar'ın hücumdaki öncülüğü arkalarında Casemiro ve Paqueta'nın maestroluğu ve hepsinin yanında savunmada da oldukça dikkatli ve güvenli görünen bir Brezilya var karşımızda.
Tüm bu taktiksel ve bireysel avantajlara Brezilya'nın geleneksel akışkanlığı da ekleniyor. Ancak kazalar da her zaman mümkün. Turnuvanın en kompakt ekiplerinden Hırvatistan, takımın karşılaştığı en dirençli takım olma adayı. Brezilya ise grupta benzer oyun yapısındaki İsviçre ve Sırbistan karşısında rahat kazandı. Geçmiş deneyimlere bakılırsa Sambacılar, şok yaşamadıkları sürece nasıl durdurulacak tahmin etmesi çok güç.
Kaynaklar: The Athletic, ESPN, FIFA, The Times
Kaynak: Web Özel