Serum fizyolojik uyarısı, sahtesinden uzak durun!

Aile Gündem haberleri Sağlık Haberleri Çocuk Sağlığı Yaşam Haberleri çocuk ölümleri Sağlık
Serum fizyolojik uyarısı, sahtesinden uzak durun!

Çocuklarda burun tıkanıklığını gidermek için reçetesiz olarak internette satılan serum fizyolojik ürünlerin ciddi riskler yarattığı belirtildi. Uzmanlar, steril olmayan ürünlerin çocukların hücre yapısına zarar verdiğini anlatırken doğru adresin eczaneler olduğuna dikkat çektiler.

Bebek ve çocuklarda burun tıkanıklığına karşı kullanılan bazı serum fizyolojik ürünlerin ciddi problemlere yol açtığı gündeme geldi. Yaygın olarak kullanılan birçok markanın yapılan incelemeler sonucunda "ciddi risk" taşıdığı belirlenirken, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kısıtlama getirilen ürünleri geçtiğimiz haftalarda resmi internet sayfasından yayınladı. Çocuklarda görülen alerjik reaksiyonlara karşı kullanılan yöntem ve ürünler hakkında 'haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar ise ailelere önemli uyarılarda bulunurken, reçetesiz olarak internetten satışı yapılan ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirttiler.

İYİ HAZIRLANMALI

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda artış görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, serum fizyolojinin en basit deyimiyle su ve tuz karışımı olduğunu söylerken, "Serum fizyolojik iyi hazırlandığında zararlı değildir. Normalde burnun açılması, solunum yolu enfeksiyonlarda genzin temizlenmesi için kullanılır. Ayrıca su kaybı olan vakalara da damar yoluyla verilir" ifadelerini kullandı. 

İNTERNETTEN ALMAYIN!

Eczanelerde satılan ürünlerin güvenilir olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mocan, "Steril olmayan ürünler bebek ve çocukların burun hücrelerine zarar verir. İnternette reçetesiz olarak satılan ve Sağlık Bakanlığı'ndan onay almamış hangi ürün olursa olsun ilaç olarak tüketilmemesi gerekir" diye konuştu. 

Serum fizyolojik uyarısı, sahtesinden uzak durun! - Resim : 1
Prof. Dr. Ahmet Akçay, bebeklerin daha büyük çocuklara veya yetişkinlere göre burun tıkanıklığına daha yatkın olduğunu belirtirken, tıkanıklığın bebeğin göğsünün daha derinlerinde meydana gelirse bunun nedenin astım, zatürre veya kistik fibrozis gibi endişe verici sorunlar olabileceğini söyledi.

HASTALIKLAR ARTIYOR

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay ise alerjik hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artmaya devam ettiğini ve bu artışın en büyük nedenleri arasında besinlerin yapısı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ile çevresel faktörlerdeki değişiklerin geldiğini söyledi.

DÜŞÜK BASINÇLI OLMALI

Serum fizyolojinin özellikle damardan serum olarak ve birçok farklı kullanım alanı yanında bu sıvının burun temizliğinde de kullanıldığını belirten Prof. Dr. Akçay,  "Aynı zamanda yüksek basınçlı spreyler özellikle 6 aydan küçüklerde sinüslere zarar verebilir. Bu nedenle 6 aydan küçük bebeklere mümkün olduğu kadar düşük basınçlı veya basınçsız sprey ya da damla kullanılması faydalı olabilir. Aileler reçetesiz satılan ürünlerden almamalı. Ciddi riskler ortaya çıkabilir" dedi.

DOKTOR TAVSİYESİ OLMALI

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Seçil Sözen de serum fizyolojinin daha çok çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle burun tıkanıklığını açmak, burnu yıkamak için kullandıklarını söylerken şu uyarıları sıraladı: "Ne kadar iyi burun temizliği yapılırsa hastalıklar o kadar az olacaktır. Burun temizliği için serum fizyolojikleri hastalıkları engellemek adına kullanıyoruz. Alerjik sorunu olan çocuklarda ise doktorun önerdiği ilaçları kullanmaları gerekiyor."

Serum fizyolojik uyarısı, sahtesinden uzak durun! - Resim : 2
Çocuklarda, hava kirliliği, ev akarları ve viral enfeksiyonlara bağlı alerjik hastalıklarda artış olduğuna dikkat çekiliyor. 

ECZANELERDEN ALIN

Serum fizyolojik olmadan burun temizliğinin yapılamayacağını da sözlerine ekleyen Uzman Doktor Sözen, aileleri internette satılan ürünler hakkında da uyararak, "Her şeyin sahtesi, merdiven altı üretimleri yapılıyor. Yalnızca doktorunuzun güvendiği serum fizyolojik preparatları veya eczaneden aldığınız serum fizyolojik poşetlerle çocukların burnunu rahatça temizleyebilirsiniz" şeklinde konuştu.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel