Öldüren güzellik! Merdiven altı "Botulizm"

Gündem haberleri Sağlık Haberleri Sağlık Yaşam Haberleri estetik
Öldüren güzellik! Merdiven altı "Botulizm"

Türkiye en çok estetik yaptıran ülkeler sıralamasında 5.sırada. Talep arttıkça merdiven altı güzellik salonları da artıyor. Ancak ehil olmayan ellerde güzelleşmek isteyenler ciddi sağlık sorunları yaşarken, uzmanlar ise estetik uygulamalarda botulizm riskine karşı doğru adres uyarısında bulunuyor.

Türkiye’de estetik çılgınlığı artmaya devam ederken, merdiven altı yasal olmayan yerler ve işin uzmanı olmayan kişiler tarafından yapılan işlemler ise büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yaşanan bu sorunların başında ise "clostridium botulinum" bakterisinin neden olduğu cilt rahatsızlıkları geliyor. Öyle ki, uygun doz ve şekilde yapılamayan "botoks" uygulamalarının solunum yetmezliğine varan "botulizm" hastalığına bile sebep olduğu uyarısı yapılıyor. Doğru estetik işlemleri ve botoks uygulamaları konusunda yapılması gerekenleri anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Kiremitçi Özer, ise önemli uyarılarda bulundu.

Öldüren güzellik! Merdiven altı "Botulizm" - Resim : 1
Ocak-Mart 2023 döneminde Türkiye’ye sağlık ve tıbbi sebeplerle gelen ziyaretçi sayısının, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 37,5 artarak 474 bin 114'e yükseldiği iddia ediliyor.

ENJEKSİYON SONRASI

Botulinum toksinin aslında "clostridium botulinum" bakterisi tarafından üretildiğini ancak yıllar içinde cilt kırışıklıklarının azaltılması ve kozmetik amaçlar ile obezite tedavisinde de kullanılmaya başlandığını dile getiren Dr. Özer, "Gıda kaynaklı botulizm, uygun hazırlanmamış ev yapımı konserveler, et yemekleri, sosis gibi ürünlerin tüketimi sonrası ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi. İyatrojenik botulizm ise botulinum toksinin tedavi amaçlı ya da kozmetik amaçlı enjeksiyonu sonrası ortaya çıkan bir sorun" dedi.

UZMAN HEKİM OLMALI

Botulizm vakalarında görme bulanıklığı, çift görme, ağız kuruluğu, mide-bağırsak bozuklukları, kaslarda güçsüzlük, solunum kaslarının tutulmasına bağlı solunum yetmezliği, yutma bozukluğu, kalp ritim bozukluğu gibi bulgular görülebileceğini söyleyen Dr. Özer, şu uyarılarda bulundu: "Belirtilerin şiddetli olduğu vakalarda hastaların yoğun bakım ünitelerinde takip edilmesi gerekebilir. Botoks enjeksiyonu bir tıbbi işlemdir ve her tıbbi işlem gibi kendine has riskleri vardır. Uygulama mutlaka eğitim almış hekimler tarafından; uygun, ruhsatlı sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır. Ayrıca uygulanan toksin mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ilaçlardan biri olmalıdır."

KASLARI ZAYIFLATIYOR

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Feryal Yıldız Değer ise botulizmin, estetik amaçla yüze yapılan nörotoksin uygulamalarından ziyade daha çok zayıflama amacıyla mideye yapılan 'mide botoksu' uygulamasından sonra görülebileceğine dikkat çekti. Uzun süre aynı bölgeye uygulanan botoksun kaslarda zayıflama ve hacim kaybına neden olabileceğini de ifade eden Op. Dr. Değer, "Ucuz diye merdiven altı güzellik merkezlerine gidilmemeli. Basit gözüken uygulamalar bile güzellik merkezinde değil, plastik cerrah ya da dermatolog muayenehanelerinde veya hastanelerde uygulanmalı" diye konuştu.

Öldüren güzellik! Merdiven altı "Botulizm" - Resim : 2
Op. Dr. Feryal Yıldız Değer,  "Estetik amaçlı nörotoksin uygulamaları için plastik cerrah ve dermatologların tercih edilmesi sağlığınız açısından en güvenlisi olacaktır" dedi.

YANINIZDA AÇSIN

Son olarak botoks yaptıracak kişilere de uyarılarda bulunan Op. Dr. Değer, şunları söyledi; "Ülkemiz için daha da acı olan doktor bile olmayan kişilerin 'güzellik merkezi' tabelalı yerlerde bu işi yapmaya kalkışması ve insanların aslında bunun sakıncalarını bilerek bu kişilere sağlıklarını emanet etmeleridir. Piyasa değerinin çok altında yapılan uygulamalardan kaçınılması doğru olacaktır. Doktorunuza kullandığı markanın ne olduğunu sormanızı ve flakonu yanınızda açmasını rica etmenizi öneririm."

[email protected]

Kaynak: Web Özel