Kahramanmaraş depremi sonrası o hastalık arttı! Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat!

Gündem haberleri Kahramanmaraş Depremi Sağlık Haberleri Şifa Kaymak
Kahramanmaraş depremi sonrası o hastalık arttı! Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat!

Genellikle büyük depremlerin ardından afet bölgelerinde ortaya çıkan hastalıklar salgın şeklinde olmasa da felaketi uzaktan yakından yaşayan insanlarda kendini gösterebiliyor. Buna egzama da dahil. Uzmanlar son zamanlarda artan vaka sayısına dikkat çekerek hayati uyarılarda bulunuyor.

Kahramanmaraş depremi bölgede yaşayan vatandaşlarda olduğu gibi tüm Türkiye'yi de psikolojik olarak olumsuz etkiledi. Özellikle İstanbullular dahil fay hatlarının yoğun olduğu bölgelerdeki illerde yaşayanlar deprem korkusu nedeniyle stresli günler geçiriyor. Buna bağlı olarak da bir takım sağlık sorunları da ortaya çıkıyor. Bunların başını ise strese bağlı egzama hastalığı geliyor. Peki  egzama hastalığı nasıl tedavi edilir? Belirtileri neler? 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Doktoru Gökhan Şahin son günlerde artan  egzama vakalarıyla ilgili haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a değerlendirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Doktoru Gökhan Şahin d
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Doktoru Gökhan Şahin

 

DEPREM BÖLGESİNDE EGZAMA HASTILIĞININ ARTIŞI

Dr. Şahin sıvı sabun kullanımına dikkat çekerek "Deprem bölgesinde soğuk hava ile temasın artması, özellikle toplu yaşanılan yerlerde beyaz sabun yerine sıvı sabunun tercih edilmesi ve depremin yarattığı psikolojik etkiler nedeni ile egzama vakalarında istenmeyen artışlar olacaktır." dedi.

Kahramanmaraş depremi sonrası o hastalık arttı! Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat! - Resim : 2

"SIVI SABUN VE BULAŞIK DETERJANLARINDAN UZAK DURUN"

Şahin egzamayı arttıran nedenlere ilişkin "Egzamanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Atopik egzama, yağlı (seboreik) egzama, irritan temas (kontakt) egzaması, alerjik temas egzaması gibi. Bu egzamaların çeşitlerine bağlı olarak da nedenleri değişkenlik gösterebilmektedir. Atopik egzama, genetik olarak yatkın bireylerde ortaya çıkan genellikle deri kuruluğunun ve stresin tetiklediği bir egzama türüdür. Bu hastaların döküntüleri genellikle yanaklarda, kol iç yüzlerinde ve bacak arka taraflarındadır. Yağlı egzamada, hastaların saçlı deri, kaşlarının üzeri, burun kenarları, gövde, kulaklarının önü ve arkası gibi yağlı bölgelerde kızarıklık ve pullanma gelişir. Mevsim değişiklikleri ve stres arttırabilir. Temas egzaması ise vücuda temas eden maddelerin egzaması olarak tanımlanabilir. Kimyasal malzemeler irritan özellikleri nedeniyle sebep olabileceği gibi, vücutta duyarlılık oluşturup alerjik yol ile de vücutta temas egzamalarına neden olabilirler. Saydığımız egzama çeşitlerini göz önüne aldığımızda egzamaların en sık nedenleri olarak vücudun kuruması, sıvı sabun, bulaşık deterjanı gibi kimyasal malzemelerle temas ve stres sayılabilir. Günümüzde sıvı sabun kullanımının yaygınlaşması, nemlendirici kullanmaya özen göstermeme ve genel olarak toplumun stres yükünün artması nedeni ile vaka sayıları artıyor olabilir." dedi.

Kahramanmaraş depremi sonrası o hastalık arttı! Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat! - Resim : 3

STRES VE HAVA KALİTESİ DE ETKİLİ OLUYOR

"Bu artışın nedeni stres-kaygı mıdır, hava kalitesi midir?" sorusuna Şahin şu yanıtı verdi:

Stres ve kaygı özellikle atopik egzama ve yağlı egzamada lezyonların artışını tetiklemektedir. Stres bağışıklık sistemimizin farklı çalışmasına neden olarak bu duruma neden olmaktadır. Tabi hava kirliliği de vücudumuzun kurumasını ve tahriş olmasını tetikleyerek bu durumu arttırabilir.

Kısacası genetik olarak yatkın bireylerde çevresel etkiler nedeni ile egzamalar alevlenebilmektedir. Stres ve hava kalitesi bu çevresel etmenlerden sayılabilir.

PSİKOLOJİK ETKİLERİ DE ÖNEMLİ

Dermatolojik hastalıklarda psikolojinin etkisine de değinen Dr. Gökhan Şahin "Stres dermatolojik hastalıkların birçoğunu etkilemektedir. Egzamaları tetikleyebileceğini söyledik. Bunun yanında kurdeşen dökme (ürtiker), sedef (psoriazis) gibi stres ile tetiklenen başka dermatolojik hastalıklarımız da bulunmaktadır. Stres bağışıklık yanıtımızı değiştirerek bu hastalıklarımızda alevlenmeye yol açmaktadır." şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş depremi sonrası o hastalık arttı! Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat! - Resim : 4

EGZAMA BULAŞICI MIDIR?

Egzamanın bulaşıcı olmadığı belirten Şahin  "Hastalığımız kişiden kişiye geçmez, bulaşıcı değildir. Egzama tedavisinde ilk olarak hastada hangi egzamanın var olduğunu buluruz. Çünkü egzama çeşidine göre önereceğimiz tavsiyeler ve ilaçlar değişebilecektir. Eğer hastada atopik egzama varsa ilk önerimiz hastanın derisinin kurumamasına özen göstermesi olur. Bunun için derisini kurutacak durumlardan uzak durması ve vücudunu nemlendirmesini öneririz. Nemlendirici olarak parfüm ve alkol içermeyen nemlendiricilerin kullanılması önemlidir. Yağlı egzamada ise hastanın vücudunun soğuk havalara dikkat etmesi ve yağlanma karşıtı şampuanlar önerilebilir. Özellikle atopik egzama ve yağlı egzamalı hastalarda stresten kaçınmayı önermekteyiz. Temas egzamalarında ise kimyasal malzemelerin derimize mümkün olduğunca az temas etmesini sağlamamız gerekiyor. Temas durumunda ise beyaz-katı sabun ile derimizin yıkanıp durulandıktan sonra nemlendirici ile derimizin koruyucu bariyerini sağlamlaştırmamız lazım. Çünkü egzamalar derimizin koruyucu üst tabakasında hasar oluşturarak özellikle bakteriyel enfeksiyonlara karşı derimizi hassas hale getirebilmektedir. Saydığımız koruma önlemlerine rağmen hastada şiddetlenen lezyonlar ve kaşıntı varsa hastanın en yakın Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanına başvurmasını ve önerdiği tedaviyi eksiksiz kullanmasını tavsiye ederim." dedi.

Kahramanmaraş depremi sonrası o hastalık arttı! Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat! - Resim : 5

EGZAMA KALICI BİR HASTALIK MI?

Dr. Şahin şunları söyledi:

Egzama duyarlı kişilerde çıkar. Eğer duyarlı kişiler anlattığımız, şikayetlerini alevlendiren durumlara karşı kendilerine korumazsa tekrarlama ihtimali yüksektir. Tabi bu durumun tersi de mümkün. Şikayetlerini alevlendiren durumlardan uzak kalmayı başarabilirse egzaması hiç çıkmayabilir.