Dolar 34 TL'de yatay... Bugün gündem yoğun

Ekonomi haberleri Avrupa Merkez Bankası FED ABD Merkez Bankası TCMB Cevdet Yılmaz
Dolar 34 TL'de yatay... Bugün gündem yoğun

Veri ve gündem açısından yoğun geçicek güne dolar 34 TL'den yatay başladı. Euro ise 37,50 TL'den başladı. Bugün gündem yoğun. İçerde 10'da cari açık rakamları açıklanacak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz AA Editör Masasında açıklamalarda bulunacak ve ECB faiz kararını açıklayacak

Dolar gündemin yoğun olduğu güne 34 TL'den yatay başlarken, Euro ise 37,50 TL'den başladı. 

ABD enflasyonu Fed'in hedefine doğru ilerliyor. Ancak dün açıklanan enflasyon rakamı beklentiler dahilinde olup çekirdek enflasyonun beklentilerin hafif üstünde gelmesiyle faiz indirim hızını yavaşlattı gibi. ABD'de tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 2,5 arttı. Beklentiler yüzde 2,6 olacağı yönündeydi. Bir önceki artış ise yüzde 2,9 idi. Aylık bazda ise yüzde 0,2 arttı. Çekirdek enflasyondaki artış ise yüzde 0,3 oldu. Beklentiler yüzde 0,2 olacağı yönündeydi. 

Piyasalar beklentilerin üstünde yavaşlayacak bir enflasyonun Fed'in 18 Eylül'deki toplantısındaki faiz toplantısında yüzde 0,50 indirim yapmasını sağlaması bekleniyordu. Ancak dün açıklanan verilerle piyasalar yüzde 0,25 indirim yapılmasına kesin gözüyle bakıyor. Verinin ardından dolar güç kazandı, borsalarda satışlar arttı. Ancak daha sonra volatilite tersine döndü. Dolar hafif güç kaybetmeye ve borsalarda risk iştahı artmaya başladı. 

Bugün Türkiye'ye giren dolar ile çıkan dolar arasındaki korelasyonu ölçen cari açık rakamları açıklanacak. TCMB'nin saat 10:00'da açıklayacağı cari açığın dış ticaret açığının azalması, iç talebin azalmasıyla birlikte temmuz ayında 550 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor. Yıllık cari açığın ise 18,25 milyar dolar olması bekleniyor.

Öte yandan döviz talebi ve KKM'deki çözülmeye işaret edecek veriler de 14:00'da açıklanacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün AA Editör Masası'na katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulunacak. 

Öte yandan bugün Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararını açıklayacak. ECB'nin 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakılırken, analistler, ECB'nin yakın zamanda faiz indirimlerinde hızlanmayacağını tahmin ediyor.