Zeki insanlar asla bu davranışları yapmıyor! İşte uzman psikologların düşük zeka göstergesi dediği 4 davranış
Psikoloji alanında yapılan çalışmalar zeki insanların ortak özelliklerini ortaya koymaya devam ediyor. Kişilerin zeka seviyesini göstermek için oluşturulan IQ testlerinin yanında zeki insanların bazı ortak davranış biçimlerine sahip oldukları da gözlemlendi. Bu 4 davranış ise zeki insanların yapmadığı davranışlar.
Bireylerin zeka seviyesini ortaya koymak için kabul gören ölçüm yöntemlerinin başında IQ testleri gelmektedir. Ancak IQ testi kişilerin zeki olup olmadığını belirlemenin tek yolu değildir. Psikoloji alanında yapılan araştırmalar zeki insanların belirli bir davranış biçimi olduğunu ortaya koydu.
Zeki insanlar bazı davranışları tekrarlarken bazı davranışları da ortak olarak yapmıyor. Uzman psikologların yaptığı açıklamalara göre zeki insanlar bu 4 davranışı gerçekleştirmiyor. İşte düşük zeka göstergesi olan 4 davranış:
Ertelemek: Özellikle son yıllarda yaygın bir alışkanlık haline gelen erteleme sorunu çoğu zaman yapmak istemediğimiz ve hoşumuza gitmeyen şeyleri ertelemek şeklinde ortaya çıkar. Erteleme durumu sürekli bir stres hali oluşturur ve yönetici becerilerimizi kullanma kabiliyetimizi düşürür. Ayrıca zamanı etkili kullanabilme ve iş dağılımını kendi içimizde tamamlayabilmemizi de engeller.
Zeki insanlar zamanını etkili kullanmayı ve planlama yapmayı bilirler. Ertelemek yerine düzenlemek için çabalamaya da özen gösterirler.
Dünyaya karşı ilgisiz kalma: Çocuk psikolojisinde uman kişilerin gözlemlerine göre zeki çocuklardaki en belirgin belirti meraktır. Dünyaya karşı merak ve öğrenme isteği kişinin zekasını ortaya koyar. Düşük zeka göstergesi olan dünyaya ilgisizlik ve meraksızlık ise genel bir boşvermişlik ve öğrenmeye kapalı olma durumunu ortaya çıkarıyor. Kişinin öğrenmek ve ilgilenmek için ne kadar çaba gösterdiği ne kadar zeki olduğunu gösteriyor.
Kişisel farkındalıkta düşüş: Zeki kişiler dışarının yanı sıra ayrıca endi içlerinde de farkındalığa sahiplerdir. Yetenekleri, zayıf yönleri ve gelişime açık olan becerileri üzerinde farkındalığa sahip olan zeki kişiler bu şekilde kendilerini geliştirebilir. Zeki kişiler kendi kapasitelerine bakarak kendileri hakkında yargılara varabilir.
Bunun aksine kişisel farkındalığın düşük olması ise bir düşük zeka göstergesidir. Kişinin zeka seviyesi ve kişisel farkındalığı doğru orantılıdır.