Yumurtayı böyle sevenlere uyarı geldi! Rafadan ve kayısı yumurta yemek keyifli ama sağlıklı mı?
Yumurta haşlanırken herkesin sevdiği farklı bir kıvam vardır. Haşlanmış yumurtayı kimisi tam pişmiş severken kimileri ise sarısının aktığı rafadan kıvamında tüketmeyi sever. Ancak yumurtanın rafadan ya da kayısı kıvamında tüketilmesi sağlık için faydalı mı?
Yumurtanın en sağlıklı tüketimi olarak karşımıza çıkan haşlanmış yumurta düzenli tüketildiğinde pek çok fayda sunmaktadır. Haşanmış yumurtanın sabah kahvaltılarında yenilmesi başta beyin sağlığı ve bağışıklık sistemi olmak üzere vücudun tamamını olumlu etkiler.
Ancak yumurta tüketirken de dikkat etmek gerekiyor. Yumurtanın pişirme şekli gibi pişirme süresi de sağlıklı yapısını etkiliyor. Yumurtanın faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için en kadar süre pişirilmesi gerektiği uzmanlar tarafından açıklandı.
Pek çok kişi yumurtayı tam pişmiş halde yemek yerine rafadan ya da kayısı formunda tüketmeyi tercih ediyor. yumurta sarısının daha akışkan kıvamda kaldığı rafadan ve kayısı formlarında tüketilen yumurta lezzetli ve tüketimi keyifli. Ancak yumurtayı bu şekilde tüketmenin en kadar sağlıklı olduğu konusu da önemli bir detay.
Besin değerleri açısından zengin olan ve vücudumuza benzersiz faydalar sunan yumurtanın rafadan ve kayısı kıvamında tüketilmesi ise uzmanlara göre sağlıklı tüketim şekilleri değil.
Yumurta beyin sağlığı açısından önemli olan kolin bakımından fazlasıyla zengindir. Ayrıca yumurtada bulunana A ve B vitaminleri kanser önleyici özellik gösterir. Bunun yanında tırnak, saç ve cilt sağlığını da olumlu etkileyen yumurta görme gücünü artırma konusundan da etkili rol oynar.
Bol miktarda avidin ve protein de içeren yumurta bağışıklığı güçlendirme, kilo verme ve gelişim sağlama için güçlü bir yardımcı sayılır.
Yumurtanın içerdiği bu tüm bu faydalardan yararlanmak için ise yumurtanın ortalama olarak 10 dakika pişirilmesi gerekiyor. Daha az pişmiş olan yumurtalar bu faydalardan yararlanmayı önlüyor.
10 dakika pişen ve hem sarısı hem beyazı kıvam kazanmış olan yumurtanın tüketimi benzersiz faydalar sunarken bu faydaları rafadan ya da kayısı kıvamında pişmiş yumurtalardan elde etmek imansız hale geliyor.