Yumurtanın kalitesi nasıl anlaşılır? 18 dereceyi geçiyorsa...
Marketlere gittiğimizde farklı boyutlar ve renklerde yumurtalarla karşılaşıyoruz. Peki yumurtanın kaliteli olup olmadığını nasıl anlayacağız? İşte mutlaka bilmeniz gerekenleri içeren kaliteli yumurta seçme rehberi...
Çoğumuz için yumurta yumurtadır. Ancak yumurtaların kendi arasında da farklar bulunuyor. Yumurtanın kaliteli olup olmadığını gösteren bazı işaretler var. Gelin yumurtadaki kalite standartlarına bir göz atalım.
Tavuk yumurtası üretimi, mevzuat hükümleri kapsamında A ve B sınıfı yumurtalar olmak üzere iki kalitede sınıflandırılır. A sınıfının standartlarını karşılamayan yumurtalar, B sınıfı olarak sınıflandırılır. İnsan tüketimi için uygun olmayan yumurtalar ise endüstriyel yumurta olarak sınıflandırılır.
Taze yumurtalar A sınıfıdır. A sınıfı yumurtalar, diğer bazı koşulları karşılamaları durumunda ekstra olarak tanımlanabilir. Ekstra kalite tanımının kullanılabilmesi için ayrı bir uygulama söz konusudur. Ekstra tanımı altında tüketime sunulacak yumurtaların, üreticilerden her gün toplanması gerekir. Ancak yumurtaların çiftlikte tutulduğu sıcaklığın 18°C‟yi geçmemesi koşulu ile toplama ve dağıtım her iki-üç günde bir gerçekleştirilebilir.
Diğer yumurtaların ise en az üçüncü iş gününde toplanması gerekir. Üreticilerden yapılan yumurta nakliyesinin konteynırlar içerisinde gerçekleştirilmesi, her bir konteynır üzerinde üreticinin adı, adresi ve kodu ile yumurtlama tarihi, nakliye tarihi ve yumurtanın üretim yönteminin belirtilmesi gerekir. Bu işlemlerin, yumurtaların üretim yerinden nakliyesinden önce yapılması gerekir.