Yumurta akını çiğ içmeyin! Uzmanlardan flaş uyarı!

Yumurta
Yumurta akını çiğ içmeyin! Uzmanlardan flaş uyarı!

Yumurtayı haşlanmış, çırpılmış ya da rafadan yemek yaygındır. Ancak kimileri özellikle yumurtanın akını çiğ olarak içerler. Peki bu ne kadar sağlıklı?

Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurtanın akını çiğ tüketerek protein ihtiyaçlarını giderenler var. Peki bu tavsiye ediliyor mu?

Beslenme Uzmanı Karishma Shah, yumurtanın akının protein içerdiğini ancak sarısının da hem protein hem de yağlar içeriğini söyledi. Yumurtanın bir kısmını içip geri kalan kısmını atlamanın anlamsız olduğunu belirten Shah, "Son zamanlarda çiğ yumurta akı tüketmek özellikle vücut geliştiriciler, kilo vermek isteyenler ya da protein alımını artırmak isteyenler arasında yaygın. Çiğ yumurta beyazının daha fazla besin sağladığına inanılıyor. Ancak çiğ yumurta akı bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalık olan salmonellaya yol açabilir. Bu yüzden çiğ tüketmek yanlıştır. Pişirilmesi tavsiye edilir" dedi.

Kıdemli Diyetisyen N'Lakshimi ise yumurtanın akını çiğ tüketmenin 'yumurta akı hasarı' ya da 'biyotin eksikliği' adı verilen bir duruma yol açabileceğini belirtti. N'Lakshimi, "Çiğ yumurta akı vücudun bir B vitamini olan biyotini emmesini engelleyen avidin adı verilen bir protein içerir. Bu da güzellik vitamini olarak bilinen biyotin eksikliğine neden olabilir ve farklı semptomlara yol açabilir." uyarısında bulundu.

Spor beslenme uzmanı Nidhi Gupta ise yumurta akının avidin içermesi nedeniyle biyotinin emilimini engellediğini belirterek çiğ tüketmekten kaçınılması gerektiğini vurguladı. Gupta, "Pişmiş yumurta akı, avidin ısıya duyarlı olduğu için toksik özelliğini kaybeder. Çiğ tüketildiği takdirde 1 molekül avidin, 4 molekül biyotini engeller" diye konuştu.

Peki yumurta akı tüketilmesi halinde vücudumuzda ne tür olumsuz belirtiler görülür?

Lakshmi, "Kaşıntıya, kurdeşene ve egzamaya yol açabilir. Solunum semptomları, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sık sık hapşırma ve öksürme, hırıltılı solunum ya da nefes almada zorlanmaya neden olabilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishale de yol açabilir. Nadir olarak alerjik reaksiyona da yol açtığı görülebilir. Bu nedenle yumurtayı çiğ tüketmektense pişirmek daha doğru" yorumunda bulundu.

Kaynak: Haber Global TV

yumurta akı yumurta sağlık haberleri