Yıllardır kimse birbirini uyarmamış! Meğer senelerdir sarımsakları yanlış şekilde saklıyormuşuz
Yemeklere kendine has tadını vermesi ile sevilen ve mutfak kültürümüzde de önemli bir yere sahip olan sarımsağın saklanması konusunda bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sarımsağı yıllardır yanlış şekilde sakladığımızı ortaya koydu.
Yemeklere verdiği keskin tat ile kendine has aromasını tariflerde göstere sarımsak Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Pek çok tarifte kullandığımız için yüksek miktarda aldığımız ve sakladığımız sarımsakları yanlış şekilde muhafaza ettiğimiz ortaya çıktı.
Pek çok kişi farkında bile olmadan yıllardır sarımsakları yanlış şekilde saklayarak sarımsağın yapısının zarar görmesine ve erken bozulmasına neden oluyor. Sarımsak saklarken yapılan hata ve sağlıklı sarımsak saklama yöntemi uzmanlar tarafından açıklandı.
Sarımsak saklarken sıklıkla yapılan bu hata sarımsağın buzdolaplarında saklanması. Daha soğuk bir atmosferde saklanan sarımsağın daha uzun süre sağlıklı kalması gibi bir durum söz konusu olmuyor.
Aksine uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre buzdolaplarında saklanan sarımsaklar dışarıda saklanan sarımsaklara göre çok daha hızlı şekilde filizlenmeye başlıyor. Bu nedenle buzdolapları sarımsak saklamak için en uygun alanlar olarak görülmüyor.
Sarımsakların oda sıcaklığına yakın derecelerde güneş ışığından uzakta saklanması gerekiyor. Daha karanlık ve serin ortamlarda saklanabilir. En uygun sarımsak saklama sıcaklığı ise uzmanlar tarafından 15-18 derece aralığı olarak belirlenmiş.
Sarımsak saklarken dilerseniz zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Sarımsakları soyun ve temiz, kuru bir cam kavanoz içerisine yerleştirin. Ardından sarımsakların üstünü geçecek kadar zeytinyağını kavanoza ekleyerek kapağını kapatın. Bu şekilde hem sarımsaklar uzun süre sağlıklı kalır hem de aromatik bir yağ elde edersiniz.