Yaz günlerinde hararet alıp klima etkisi yapacak 13 nefis soğuk çorba
Yaz gelince sıcak çorba içilmez oldu. Olsun soğuk çorba diye bir şey de var. İşte dünyanın dört bir yanından en popüler 13 soğuk çorba... Haber Global Özel
Oi Naengguk - Güney Kore
Buzlu kahve ayarında bir Güney Kore çorbası. Salatalıkla yapılıyor, Japonya'da wakame'li versiyonu da var. Pişirme gibi bir derdi yok. Tek yapmanız gereken salatalıkları kibrit çöpöü boyutunda dilimleyip sarımsak, yeşil soğan, kırmızı biber ve susamla karıştırmak. Sonra için keskin bir soya sosu ve sirke katın. Renkli olsun isterseniz dilimlenmiş çeri domates de ekleyebilirsiniz. Tabağın için birkaç buz atmayı unutmayın.
Gazpacho - İspanya
İspanya'nın Endülüs bölgesinin kültürel bir mihenk taşı olan Gazpacho, canlandırıcı bir soğuk çorbadır. Özünde yağ, sirke, domates püre, soğan, sarımsak ve dolmalık biberin mükemmel karışımıyla yapılır. Salatalık ve avokado katıldığı da görülmüştür. Bir kâsede kokteyl gibi sunulur.
Hiyajiru - Japonya
Türkçe karşılığı soğuk çorba olan Hiyajiru, bunaltıcı günlerin panzehiri gibi. Tarihi 12. yüzyıl Japonyası'na kadar dayanıyor. Çorbaya lezzetini veren ipucu miso ezmesini ocakta ya da ekmek kızartma makinesinde hafifçe kömürleşinceye kadar kızartmaktan geçir. İçine salatalık, shiso yaprakları ve kızartılmış susam tohumları eklemeyi de unutmayın. Hem serinletecek hem de tok tutacak.
Okroshka - Rusya
Yüzyıllar boyunca Rus mutfağının soğuk çorbası olan okroshka bir zamanlar roto et, salamura erik, salatalık, çiğ soğan ve sirke karışımıylba yapılıyordu. Günümüzde ise patates, et, haşlanmış yumurta ve eşit büyüklükte küpler halinde kesilmiş taze salatalık, dereotu, maydanoz, turp ve yeşil soğandan yapılıyor. İçindeki et suyu ise lezzetinin sırrı oluyor.