Yaşayan Gezegen Raporu 2020: Son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonu yüzde 68 azaldı

Yaşayan Gezegen Raporu 2020: Son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonu yüzde 68 azaldı

İki yılda bir yayımlanan Yaşayan Gezegen serisinin 2020 sayısı, son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonlarının yüzde 68 azaldığını ortaya koydu. Acil küresel adımlar atılmadığı takdirde yıkımın giderek katlanacağı öngörülüyor...

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ile Londra Zooloji Derneği'nin (ZSL) 2 yılda bir hazırladığı Yaşayan Gezegen serisinin 2020 raporu, son 50 yıldaki dramatik doğa yıkımının boyutlarını ortaya koyuyor.

Rapora göre, dünya genelinde memeli, kuş, çift yaşamlı, sürüngen ve balık popülasyonları ortalama üçte iki oranında azaldı. 

Yaşayan Gezegen Raporu 2020: Son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonu yüzde 68 azaldı - Resim : 1

Biyolojik çeşitlilikte görülen bu düşüşün nedenleri arasında, koronavirüs benzeri küresel salgınların ortaya çıkışında da etkili olan ormansızlaşma, sürdürülebilir olmayan tarım ve yasadışı yaban hayatı ticareti gibi insan kaynaklı çevre sorunları yer alıyor. 

Londra Zooloji Derneği tarafından sunulan Yaşayan Gezegen Endeksi, dünyamızın salgınlara karşı kırılganlığını artıran doğa tahribatı ve yaban hayvanlarının yasadışı veya kontrolsüz ticareti gibi etkenlerin, aynı zamanda 1970 ve 2016 yılları arasında omurgalı türlerin küresel popülasyonlarındaki ortalama yüzde 68'lik düşüşün arkasındaki başlıca nedenler olduğunu gösteriyor...

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF