Yaprak sarmasının dağılmasını önleyemeyenlere müjde! Tabak yerine bunu koyunca sarma asla dağılmıyor
Yaprak sarma pişirmenin en büyük inceliklerinden biri pişerken dağılmamasıdır. Sarmanın yapraklarının dağılmaması ve içindeki harç nedeniyle yırtılmaması için çoğu zaman porselen tabak kullanılır. Ancak bundan daha etkili bir püf nokta olduğu ortaya çıktı.
Türk mutfak kültürünün sevilen yemeklerinden biri olan yaprak sarma pek çok farklı şekilde hazırlanarak tüketilir. Kimi yörelerde salçalı kimilerinde ise zeytinyağlı hazırlanan yaprak sarmanın her zaman ise değişmeyen bazı püf noktaları bulunuyor. Yaprak sarmanın dağılmaması ve yaprakların patlamaması için çoğu kişi tencerenin üst kısmına bir porselen tabak koyar.
Fakat tenceredeki yaprak sarmanın dağılmasını önlemek için daha pratik bir doğal yöntem olduğu ortaya çıktı. Yemek tarifleri içerisinde yaprak sarmanın püf noktası olan bu doğal yöntem ile sarmanızı asla dağılmayacak şekilde pişirebilirsiniz.
Yaprak sarma hazırlamanın püf noktası sayılan bu yöntem sarmayı hazırlarken tencereye porselen tabak yerine yağlı pişirme kağıdı koymak şeklinde karşımıza çıkıyor. Tencerenin üst kısmına yerleştireceğiniz yağlı pişirme kağıdı tencerenin üst kısmında bir kapak gibi görev görecek ve yaprak sarmasının buharını hapsedecektir.
Sarmaların dağılmasını önleyen bu yöntemi kullanarak hem dağılmayı hem de yaprakların patlamasını önler. Tencerenin üst kısmına porselen tabak koymak dağılmayı önlemenin en etkili yöntemi sanılsa da aslında yağlı kağıt kullanmak çok da etkili olacaktır.
Tencerenin kapak kısmına yerleştirilen yağlı kağıt tencere içerisinde oluşan buharın tencerenin her yerine eşit şekilde dağılmasını sağlıyor. Bu da tencere içindeki yaprak sarmanın eşit şekilde pişmesine olanak tanıyor.
Kendi buharında pişen yaprak sarmanın lezzeti katlanırken buhardan dolayı sarmalar hem dağılmaz hem de birbirlerine yapışmazlar.