Yaprak sarmasını bu şekilde pişirmek gerekiyormuş! 40 yıllık aşçılar lokum gibi yaprak sarmanın püf noktasını açıkladı
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan ve hemen her yörede farklı bir tarif ile hazırlanan yaprak sarmanın lezzetini korumak ve yumuşacık pişmesini sağlamak için usta aşçıların mutfak sırlarından yararlanabilirsiniz. Bu şekilde yaprak sarma pişirince lokum gibi yumuşacık oluyor.
Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yaprak sarmayı pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Yaprak sarması incelik ve ustalık isteyen bir yemektir. Pişerken dibine tutmaması ve lokum gibi yumuşaması için bazen tarifin dışına çıkmak gerekebilir.
Yaprak sarmasını pişirirken hem dibine tutmaması hem de lokum gibi yumuşacık pişmesi için bazı doğal yöntemler bulunuyor. Usta aşçıların yemek tarifleri içerisinde ye alan bu mutfak sırları lokum gibi sama pişirmenin püf noktası sayılıyor. İşte yaprak sarmasının lezzetini katlayan doğal yöntemler:
Limon: Limona sidik yapısı ve sarmaya katacağı hoş aroma ile sarma pişirirken kullanılabilecek bir doğal yöntemdir. Yaprakların dış kısmının pişerken kararmasını önleyen limon aynı zamanda suyla karışınca yaprakların yumuşamasını da sağlayacaktır. Yaprak sarmayı hem lokum gibi yapıp hem de kararmasını önlemek için sarma tenceresine su ile birlikte 1 limonun suyunu sıkıp ekleyebilirsiniz.
Maden suyu: Maden suyu yaprak sarmasının dibine tutmasını önlemenin püf notası olarak bilinir. Aynı zamanda lokum gibi yumuşacık sarmalar hazırlamanızı da sağlayan bu püf nokta ile leziz sarmalar pişirebilirsiniz. Yaprak sarma pişireceğiniz tencerenin içine 1 şişe maden suyu eklemek sarmanın yumuşacık olmasını sağlarken dibine tutmasını da önleyecektir.
Elma sirkesi: Elma sirkesi yöntemi yaprak sarmasına kendine has bir aroma ekleyecektir. Hafif ekşi bir sarma elde etmek ve zeytinyağı ile süslemek isteyenler için elma sirkesi ideal bir yöntemdir. Elma sirkesi yöntemi lokum gibi yumuşacık yaprak sarma elde etmeye yardımcı olur. Ayrıca sarmanın dibine tutmasını da önler. bunun için yaprakları sarmadan önce sirkeli suda bekletip ardından sarma tenceresine de 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyebilirsiniz.