Yaprak sarma bu sosla hazırlanırsa dağılmıyor, iyi pişiyor! Şeflerin yöntemiymiş
Yaprak sarmalarınızı sunumunuzu zenginleştirmek için bu lezzetli sosla harmanlayarak servis yapabilirsiniz.
Yaprak sarma, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem pratik hem de lezzetli olan yaprak sarma, özellikle misafir sofralarının vazgeçilmezidir. Peki, lezzetli yaprak sarma nasıl yapılır? İşte size yaprak sarma yapmanın püf noktaları:
Sarma hangi yaprakla yapılır?
Narince üzümünün yaprağı en iyisidir. Adı gibi üzümü de yaprağı da narindir. Sarma yapılacak yaprak, damarsız ve tüysüz olmalı.
Tokat yöresinde kaç çeşit üzüm yetişiyor, hangileri sarmalık yaprak olarak toplanıyor?
Narince, çavuş, kömüş, ciciği, şıralık, kara üzüm ilk aklıma gelenler. Toplamda 28 üzüm çeşidi var. Sarmalık yaprak olarak narince üzümü yaprağı toplanıyor.
Asma yaprağı en iyi nasıl saklanır?
En yaygın olan ve uygulanan saklama yöntemi salamura.
Yapraklar salamura edilirken nelere dikkat etmek gerekir?
Kaya tuzu kullanılması, basma işleminin çok sıkı yapılması, güneş görmemesi ve yaprakların tuzlu salamura suyu azaldıkça takviye edilmesi gerekiyor. Susuz kalan yapraklar hava alırsa çürür, su takviyesi yaparak havayla temasını kesmek lazım. Yapraklar mümkün olduğunca küçük kaplara basılırsa çürüme riski azalır.
Salamura hem kuru ve hem sulu yapılabiliyor değil mi?
Kuru salamura tuz ve su kullanmadan yapılır. Kuru yapraklar küçük kavanozlara veya üçer-beşer adet sarılarak veya katlanarak yerleştirilir, kapakları sıkıca kapatılır ve serin bir yerde kullanana kadar muhafaza edilir. Kullanmadan önce kısa bir süre kaynatılır. Sulu salamura için yapraklar destelenmiş vaziyette geniş bir tencereye yerleştirilir. Başka bir yerde kaynatılan ve kaya tuzu eklenmiş su yaprakların üzerine dökülür, kapağı kapatılır ve soğuyana kadar tencerede bırakılır. Soğuyan yapraklardan küçük desteler alınarak bir kavanoza önce yaprak sonra tuz sıralamasıyla basılır. En üste yaprakların havayla temasını kesmek için tuzlu su ilave edilir ve kapağı kapatılır. Serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
Etli sarma için hangi, zeytinyağlı sarma için hangi cins yaprak kullanılır?
Etli sarma için son kırımda toplanan küçük yapraklar, zeytinyağlı sarma için ilk kırımda toplanan büyük yapraklar kullanılır. Mayıs ayında toplanan yapraklar incecik, dantel gibi, sarı rengi ve mayhoş tadıyla zeytinyağlı sarmaya ayrı bir lezzet katar.