Vücudun demir depolarının doldurup taşırıyorlar! İşte hastalanmaktan kurtaran demir zengini 5 gıda
Vücudun doğal işleyişini etkileyen ve sağlıklı kalmamız açısından kilit rol oynayan bileşenler arasında demir minerali de bulunur. Demir eksikliği vücutta pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. İşte demir bakımından zengin 5 besin...
Demir insan sağlığı için kritik öneme sahip bir mineraldir. Demir eksikliği anemi yani kansızlık, aşırı yorgunluk ve belirli rahatsızlıkların önünü açan bir durumdur. Uyku kalitesini artırmak, anemi hastalığına karşı korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için gün içerisinde yeterli miktarda demir alımı gereklidir.
İnsan sağlığı açısından önemi büyük olan demirin yüksek oranda bulunduğu besinleri beslenme düzeninize dahil ederek bu risklerden korunabilirsiniz. Demir eksikliğinden korunmak için tüketilmesi gereken 5 besin ve faydaları şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Ispanak: Demir denilince akla ilk gelen besinlerden biri ıspanaktır. Besleyicilik değeri yüksek olan ıspanak klorofil ve karotenoidler bakımından zengindir. İltihap giderici özelliği bulunan demir kadınlarda adet dönemi ve hamilelikte artan demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Bir fincan pişirilmiş ıspanakta 6.5 mg demir bulunmaktadır. Bu da günlük demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
İncir: İncir demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengin bir meyvedir. Çiğ halde yenilen bir adet incir günlük demir ihtiyacının yüzde 1'ini karşılar. Kuru incir ise demir bakımından daha zengindir. Manganez, çinko ve bakır içeriği zengin olan kuru incir fitokimyasallar ile antioksidanlar barındırır. Bu sayede bağışıklığı güçlendirir.
Kuruyemişler ile tohumlar: Susam tohumu ile keten tohumu gibi tohumlar ve Antep fıstığı, badem, kaju ile kabak çekirdeği gibi kuruyemişler demir bakımından zengindir. Bu besinler ayrıca protein, lif vitamin ve mineral içerikleri açısından da sağlıklı gıdalardır. Vücudun günlük demir ihtiyacını karşılamak için bu besinlerden düzenli ve dengeli biçimde tüketmek gerekir.