Venedik'e giriş 25 Nisan'dan itibaren paralı

venedik İtalya Dünya haberleri Turizm Gezi Seyahat
Venedik'e giriş 25 Nisan'dan itibaren paralı
Fotoğraf: DepoPhotos

Venedik, dünyada bir ilk olarak nitelendirilen bir uygulamayla Nisan ayında başlamak üzere kentin aşırı kalabalık olan merkezinde giriş ücreti almak ve ziyaretçi sayısına günlük sınırlama getirmeyi deneyecek.

Yerel yetkililer, geçen hafta, kurulan sistemin ziyaretçi sayısının en yoğun olduğu zamanlarda turist akışını yönetmek üzere tasarlandığını belirtiyor.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, "Dünyada ilk kez böyle bir şey yapıyorsunuz, bir şehri rezervasyon yapılabilir hale getiriyorsunuz" dedi.

Uygulama kapsamında, günübirlik ziyaretçiler 25 Nisan - 5 Mayıs arasındaki yoğun turizm sezonunda sabah 08.30 ile akşam 16.00 arasında şehir merkezine girmek için beş avro ödeyecek.

Bu ücret bu tarihler dışında, mayıs ve haziran aylarının hafta sonları ile temmuz ayının ilk iki hafta sonu için de geçerli olacak.

Turistlerin ziyaret için çevrimiçi rezervasyon yapmaları ve belirli giriş noktalarında kontrol edilecek ve şehrin tarihi mahallelerine erişim sağlayacak bir QR kodu almaları gerekecek.

Kısıtlamalar, bölgenin cam yapım endüstrisiyle ünlü Murano gibi daha küçük adalar için geçerli olmayacak.

Yetkililer, San Marco Meydanı ve Rialto Köprüsü de dahil olmak üzere pitoresk kanallarının ve turistik yerlerinin tadını çıkarmak için kırılgan kente akın eden milyonlarca turistin ziyaretlerini en iyi nasıl düzenleyecekleri konusunda yıllardır tartışıyor, ancak harekete geçmiyordu.

Tarihî Venedik’in merkezinin daimî nüfusu yaklaşık 51 bin kişi. Pek çok kişi zaten sık sık sel baskınlarına maruz kalan kentin artan ziyaretçi sayısıyla başa çıkamayacağından endişe ediyor.

Kente ücretli giriş, turizm gelirlerini azaltacağı ve hareket özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle defalarca ertelenmişti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), aşırı turizmin Venedik üzerindeki olumsuz etkileri konusunda on yıllardır endişe duyuyor. BM örgütü, çok fazla ziyaretçi ve iklim değişikliğinin kentte sebep olabileceği "telâfisi mümkün olmayan” zararlardan çekiniyor.

Tarihî kente girişi ücretli hale getirmenin amacı, kültürel, tarihî ve mimarî bir varlık olan Venedik’i ve çevreyi bu denli turist yoğunluğunun olumsuz etkilerinden korumak.

İtalyan hükümeti, Venedik kentine büyük gemilerin 1 Ağustos 2021’den itibaren yanaşmasını yasaklamıştı.

Çevreciler, büyük yolcu gemilerinin sebep olduğu yüksek ve geniş dalgaların tarihî kentin temellerini aşındırdığını ve Venedik lagününün hassas ekosistemini tehdit ettiğini savunuyordu.

Kaynak: Ajans Bizim