Vegan olmak insanın sosyal çevresini nasıl etkiler?

Vegan olmak insanın sosyal çevresini nasıl etkiler?

Yapılan bir araştırmaya göre hayvansal ürün tüketmeyen insanlar sosyal ortamlara girdiklerinde pek çok sıkıntı yaşayabiliyor. Türkiye'de ne kadar vegan var? Yaşadıkları sorunlar neler?

Dünya genelinde veganların sayısı her geçen gün artıyor. Kimi uzmanlara göre; hayvansal ürün tüketmemek birey sağlığı için daha faydalı bir şey. Bazı doktorlar ise bu konuda çekimser. Vejetaryen veya vegan beslenmek, sadece ne yendiğini değil, sosyal hayatı da çok ciddi etkiliyor.

2018 yılında İngiltere’de üretilen altı gıda ürününden birinin vegan ürünlerden oluşuyordu. Cambridge Üniversitesi’nde antropoloji üzerine çalışan Profesör Catherine Oliver, Birleşik Krallıkta yaşayan 16 vegan ile konuşarak sosyal hayatlarının nasıl değiştiğini anlamaya çalıştı.

Birkaç yıl önce veganlık çok duyulmuş bir kavram değildi. Bir Hollywood yıldızı olan Gwyneth Paltrow’un kamuoyu önüne çıkarak vegan beslendiğini açıklaması büyük yankı uyandırmıştı.

Ünlüler zaman zaman daha ince olmak için vegan diyetler uyguluyorlar ama daha sonra genellikle eski yemek alışkanlıklarına geri dönüyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre vegan olmayı deneyen insanların yüzde 84’ünün tam anlamıyla bunu başaramadığı ortaya çıktı.

Oxford Üniversitesi’nin, Dünya Sağlık Örgütü ile yürüttüğü başka bir araştırmaya göre vegan beslenen insanların yüzde 85’i bu alışkanlıklarını 20 yıl devam ettiremiyor.

PEK ÇOK SORU

İnsanlar vegan olduklarını açıkladıkları zaman aileleri ve arkadaşlarından yeni yeme alışkanlığı ile ilgili olarak tonlarca soruya maruz kalıyorlar.

Endişelere rağmen kimi uzmanlar erken yaşlarda vegan beslenmenin kalp hastalığı riskini azalttığı ve tip iki diyabet riskini engellediği ifade ediyor.

Çoğu insan bir gecede vegan olmaya karar vermiyor. Beslenme alışkanlığını tam olarak öğrenmek, hangi gıdaların içinde hayvansal ürün olup olmadığını anlamak uzun bir süre alabiliyor. Veganlık aynı zamanda bir psikolojik süreç. Çoğu vegan geçmişte tükettikleri hayvansal gıdalardan dolayı suçluluk duyabiliyor.

Örneğin çalışmaya katılan bir vegan, “Bir hayvanı acı çekerken görünce acı duyuyorum. Bu kalbimi kırıyor. Vegan olmanın en zor kısımlarından biri bu empati çünkü çoğu zaman üzgün oluyorsun” diyor.

Sosyologlara göre veganlar arkadaş çevrelerini koruyabilmek için büyük fedakarlık yapmak zorunda. 

Coğrafyacı Allison ve Jessica Hayes-Conroy’a göre yemek yemek bazı kültürlerde toplu şekilde yapılan bir gösteri veya bir inanç sistemi. Bir vegan iş yerinden arkadaşlar ile buluştuğu zaman bazen sadece portakal suyu içmekten şikayet ediyor. Başka bir tanesi ise büyükannesinin vegan olduğunu unutarak onun için hazırladığı sebzelerde hindi yağı kullandığını söylüyor.

“Vegan dünyamda yaşıyorum ama et yenen bir evrendeyim. -Aktivist Kim Stallwood-  

 Veganlar çoğu zaman kendileri için ayarlanmamış sosyal etkinliklerde problem yaşıyor.

Fast-food zincinlerinin vegan ürünleri bazı veganlar için büyük bir sosyalleşme kaynağı. Ünlü bir markanın vegan hamburger çıkardıktan bir vegan arkadaşları ile yemek yiyebileceği yeni bir mekan daha kazanmasından mutlu olduğunu belirtiyor.

Pek çok vegan verdikleri karardan memnun. Çoğu vegan, bu yaşam tarzını devam ettirmek için mevcut arkadaşlıklarını gözden geçirmeye hazır. 

TÜRKİYE’DE NE KADAR VEGAN VAR?

Sia Insight’ın 2020 yılı Kasım ayında gerçekleştirdiği Türkiye’de Beslenme Alışkanlıkları ve Veganizm Araştırması bulgularına göre Türkiye’de veganların sayısı 80.000 civarında.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Conversation'da Catherine Oliver imzasıyla yayımlanan 'Five ways going vegan could change your social life – not just your health' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Marketing Türkiye

Kaynak: Web Özel