Varto’da dolu yağışı! Bazı evlerin çevresini gölete dönüştürdü

Yaşam Haberleri Muş

Muş’un Varto ilçesinde etkili olan dolu yağışı sele neden oldu.

Varto ilçesinde bir anda etkili olan dolu yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi.

İkindi saatlerinde etkili olan dolu yağışı tarım arazilerini beyaz örtüyle kaplarken, bazı yerlerde kanalların tıkanması sonucu da sel suları yollara ve bazı evlerin çevresini gölete dönüştürdü.

Bazı yolların tahrip olmasına neden olan sel sonrası belediye ekipleri çalışma başlattı.
Varto’da dolu yağışı! Bazı evlerin çevresini gölete dönüştürdü - Resim : 1

DOLU NEDİR?

Tamamen katı ve buzdan meydana gelen bir yağış biçimi olan dolu; yumuşak ve yuvarlak olmasına rağmen zaman zaman sivri uçlara da sahip olabilen bir yağış türüdür. Ağırlıklı olarak soğuk havalarda görülmesine rağmen sadece kış aylarında meydana gelmeyen, özellikle gök gürültülü ve fırtınalı yağışların ardından ortaya çıkabilen dolunun çapı 5 milimetreden, 15 santimetreye kadar değişebilmekte ve büyüklüğüne göre tarım alanları başta olmak üzere çevreye ciddi zararlar verebilmektedir.

DOLU YAĞIŞI NASIL OLUŞUR?

Dolu yağışının gerçekleşebilmesinin ilk aşaması sıcak ve kuru havanın gökyüzüne doğru yükselmesidir. Isınarak yükselen bu sıcak hava kütleleri, belirli bir yüksekliğe ulaştıklarında donma derecesinin altında ya da donma derecesine yakın bir ısıya sahip olan hava kütleleri ile karşılaşırlar. Bu hava akımının içine giren sıcak hava kütleleri ise bu durum karşısında hızla ısı kaybederler, bulut içinde nemlerini kaybederek dolu tanelerini meydana getirirler.

Hava kütlesi içinde yer alan su buharının ani soğumaya bağlı olarak donmasıyla meydana gelen dolunun boyutlarını ise, bu hava kütlesinin bulut içinde ne kadar gezindiği belirlemektedir. Buna ek olarak havadaki sıcaklık farkının da fazla olması, dolu tanelerinin üzerinde bulunan buz katmanlarını arttırır ve bu da iri taneli dolu yağışlarına sebep olur.

Bu şekilde oluşan ve zamanla yer çekimine bağlı olarak yeryüzüne dökülen dolu yağışının en tehlikeli ise fırtınalar sırasında ve hemen sonrasında gerçekleşen yağıştır. Fırtınalı havada rüzgarın da etkisiyle savrulan dolu tanelerinin üzerindeki buz tabakaları artmakta, bu durum dolu tanelerini iri olmasına olanak sağlamakta ve bu zamanlarda gerçekleşen dolu yağışı tarım alanlarına, bitkilere ve hatta insanlara ciddi zararlar vermektedir.

 

Kaynak: İHA

Muş Varto dolu yağış gölet