Uzmanlardan anne ve babaları tedirgin eden uyarı! Diyabetten korumak için bunları çocuğunuzdan uzak tutun
Sağlıklı bir yaşam için atılan adımlar çocukluktan başlıyor. Belirli beslenme alışkanlıkları küçük yaştan itibaren vücudumuzu etkiliyor ve sistemsel hastalıkların oluşmasına neden oluyor ya da bu hastalıklardan korunmamıza yardımcı oluyor.
Diyabet üzerinde yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bir bilginin daha açığa çıkarılmasına yardımcı oluyor. Tip 1 diyabet olarak bilinen diyabet çeşidi vücudun insülin direnci göstermesine neden olan bir sistemsel hastalıktır. Bu hastalık kişilerde çoğu zaman çocukluk ya da erken gençlik sürecinde ortaya çıkar.
Bu bağlama dayanarak Finlandiya'da gerçekleştirilen bir araştırma belirli gıdaların tüketilmesinin çocuklarda tip 1 diyabet riskini artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar çalışma sonucunda gıdaların çocukları nasıl etkilediğini ve tip 1 diyabete neden olan gıdalar ile engelleyen gıdaları açığa çıkardı.
Yulaf ve çavdar: Finlandiya'da yapılan çalışmada tip 1 diyabete yatkınlığı olan 5600'ün üzerinde çocuğun diyet analizi yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre ise genetik olarak tip 1 diyabet yatkınlığı olan çocukların yulaf, çavdar ve muz gibi gıdaları tüketmeleri diyabet riskini artırıyor.
Çocukların 6 yaşına kadar izlenmesinin sonucunda 94 çocuğun tip 1 diyabet geliştirdiği ve 206 çocuğun ise insülin üretene hücrelere saldıran oto-immün süreçlerden geçtiği gözlemlendi.
Çilek ve böğürtlen: Çalışmada aynı zamanda tip 1 diyabet riskini azaltan gıdalar da ele alındı. Çalışma sonucunda ise çilek, böğürtlen ve ahududu gibi meyvelerin tüketilmesinin tip 1 diyabet riskini azalttığı ortaya konuldu. Bu gibi kırmızı meyvelerin içerdiği polifenoller çocukların vücudunda oluşabilecek iltihaplanmanın önüne geçerek tip 1 diyabet riskini düşürmeye yardımcı oluyor.