Uzmanlar o gıdaları sırayla açıkladı! Meğer akşam pişirdiğiniz bu yemeği bir daha asla ısıtmamak gerekiyormuş
Mutfaklarda vakit geçirirken bazen cömert davranacağımız tutabilir ve yemeklerin malzemesini bol kullanırız. Bu nedenle yemekler bazı durumlarda artar ve saklama kapları içinde dolaplara bırakılır. Daha sonra ısıtıp yeniden bu yemeklerden bazılarını bir daha ısıtmak ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Yemek hazırlarken bazen istemden de olsa elimizin ölçüsü kaçabilir ve normalden fala yemek hazırlayabiliriz. Ya da biteceğini düşünerek fazladan yemek hazırlarız ancak bu yemekler artar. Her iki durumda da artan yemekler buzdolabında bekletilip daha sonra yeniden ısıtılır.
Fakat uzmanlardan gelen açıklamalara göre bu yeniden ısıtma işlemi her yemek için uygulanmaması gereken bir yöntem. Bazı gıdalar yeniden ısıtıldığında sağlık açısından zararlı hale gelebiliyor. İşte uzmanların yeniden ısıtılmasını önermediği besinler ve sağlık açısından zararları:
Ispanak: Ispanak çiğ halde tüketildiğinde zararsız olan oksalit asit içermektedir. Ancak ıspanağı pişirdiğimizde bu asit kristalize bir yapı kazanarak toksikleşmeye başlar. Ispanak ne kadar tekrar ısıtılırsa oksalit asidin toksiklik düzeyi de o kadar yükselecektir. Aynı zamanda içerisinde nitrat bulunan ıspanağın yeniden ısıtılması nitratın nitrite dönüşmesine yol açarak bağırsak sağlığını tehdit eder.
Çay: Yeniden ısıtılmaması gereken gıdalardan bir diğeri de çaydır. Çay yeniden ısıtıldığında tadı acılaşır ancak tek sorun bu değil. Aynı zamanda yeniden ısıtılan çayın içerisindeki tanen seviyeleri yükselir. Bu durum diş minesini zayıflatır. Aynı zamanda mide rahatsızlıklarını tetikler ve demir emilimini ciddi şekilde azaltır. Çay tekrar ısıtıldığında ayrıca içerisindeki bakteriler de aktif hale gelir.
Pirinç: Pirinç gibi nişasta içeren gıdalar soğuduğunda toprakta ve sebzelerde bulunan bacillus cereus bakterisi barındırmaya başlar. Pirincin pişirildikten sonra oda sıcaklığında bekletilmesi de bu bakterinin üreme hızının katlanmasına neden olur. Eğer pirinç pilavını pişirdikten hemen sonra buzdolabına bırakırsanız daha sonra ısıtıp tüketmek mümkün olabilir. Ancak oda sıcaklığında beklemiş pirinç pilavını yeniden ısıtmamak gerekiyor.