Üsküp mutfağının en sevilen lezzeti! Ajvar böyle hazırlanırsa küflenmiyor
Tüm bu püf noktalarına dikkat edildiğinde evde hazırlanan ajvarın uzun süre tazeliğini koruyacağından emin olabilirsiniz.
Tüm bu püf noktalarına dikkat edildiğinde evde hazırlanan ajvarın uzun süre tazeliğini koruyacağından emin olabilirsiniz. Üsküp mutfağının en sevilen lezzeti olan ajvarı bu şekilde hazırlayarak, kahvaltı sofralarınıza lezzetli bir alternatif sunabilirsiniz.
Üsküp mutfağının en sevilen lezzeti olan ajvar, Balkanların vazgeçilmez bir lezzeti olarak bilinir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet, kırmızı biber, patlıcan ve sarımsak ile hazırlanan bir mezendir. Ancak evde yapılan ajvarın uzun süre saklanabilmesi ve küflenmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.
Ajvarın küflenmemesi için ilk olarak kullanılan malzemelerin taze ve kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle kırmızı biberlerin taze ve çürük olmamasına dikkat edilmelidir. Patlıcanların da taze ve sert olması, ajvarın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Peki Ajvar sosu nasıl hazırlanır? Püf Noktaları nelerdir..
AJVAR SOSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
*5 adet büyük boy Patlıcan
*8 adet büyük boy Kapya biber
*5 adet büyük boy Domates (Püreleyin)
*1 adet büyük boy Soğan (İnce doğrayın)
*7-8 diş adet Sarımsak (ince doğrayın)
*1'er tatlı kaşığı kadar Tuz, Pul Biber
*Ve Zeytinyağı
YAPILIŞI
İlk olarak Patlıcan ve kapyaları közleyin ardından soyun. Sonrasında da İnce ince doğrayın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında tavada güzelce renk değiştirene dek kavurun. İçine önce pürelenmiş domatesi ilave edip, suyunu çekene kadar iyice kavurun. Bu işlemden Sonra közlenmiş kapya ve patlıcanları ilave edip iyice kavurun. Tuz ve baharatları yavaş yavaş ekleyin. Sos suyunu çekince hepsini birlikte blenderdan geçirin. 10-15 dakika kadar daha kısık ateşte kavurup iyice pişirin.
Piştikten sonra sıcakken hızlı bir şekilde kavanozlara doldurun. Unutmadan Üzerine 1'er yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Ve Kapakları sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuyunca buzdolabında veya serin, güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz. Kapağını açıp Kullandığınız kavanozu mutlaka buzdolabına koyun.
Önemli uyarı: İçine koyacağınız kavanozları kaynar sudan geçirip sonrasında Ajvarı öyle koyun.
Şimdiden afiyet olsun