Türker İnanoğlu: Bir oyuncunun haftada 100 bin alması normal değil

Türk sinema ve eğlence dünyasının duayeni Türker İnanoğlu, AA'ya konuştu. İnanoğlu, "Haftada 100 bin alan sanatçı var televizyonda. Bu normal değil. Hiçbir zaman da normal olamaz. Bilhassa şu dönemde, ekonomik sıkıntı ve darboğazın arasında," dedi.

83 yıllık yaşamının 63 yılını adadığı sinemayı "İmparatorluk kurdum," diyerek tanımlayan Türker İnanoğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Bugüne kadar 208 film, 4 bin bölümü aşan televizyon dizisi ve 10 bin saatin üzerinde TV programı yaptığını anlatan İnanoğlu, "Bu kadar sevilmenizi, size duyulan saygıyı neye bağlıyorsunuz?" sorusuna "Halkın istediği, bilhassa ailenin sevdiği bir yapımcı oldum. Filmlerim bir zamanlar gişe rekorları kırıyordu. Sonra televizyona döndü iş reyting rekorları kırmaya başladı. 500 bölümü geçen Çiçek Taksi, Arka Sokaklar dizilerim var. Halkı takip etmek ve yakın olmak sanıyorum bana bu başarıyı getirdi. Mesleğimle ilgili bir şey almak için yerli ve yabancı romanları çok okudum. Onları not alarak, yabancı romanları okuyarak, filmleri seyrederek ilerledim" karşılığını verdi.

"YABANCI DAMAT, DİZİLERİN DÜNYAYA SATILMASININ İLK ÖRNEĞİDİR"

Duayen sinemacı bir dönemin en önemli işlerinden Yabancı Damat'a ilişkin de hoş bir anısını anlattı: "Dizi Yunanistan'da oynadığı zaman sanki sokaklarda nüfus sayımı vardı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitrios Avramopulos beni davet ettiği ve Türk-Yunan dostluğu adına ödül verdiği zaman, 'Biz pazartesi mecliste çalışırız. Dönerken arkadaşlara sorardım. Sokaklar çok tenha, niye?' 'Türk dizisi oynuyor,' derlerdi. Ofise gittiğimde sekreterler, korumalar yerinde yok. Çağırıp onlara 'Hani siz Türkiye düşmanıydınız? Türkleri sevmezdiniz? Ne oldu?' demiş. 'Efendim, bu başka dediler. Sanatçılar, müzisyenler, politikacılar, sporcuların yapamadığını sen bir diziyle yaptın. O yüzden seni takip ediyorum, davet ediyorum.' dedi. Yabancı Damat'ın aldığı rakama ulaşabilmiş dizi yok."

"ESKİ FİLMLERİ SEYREDERKEN HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLIYORUM" 

"Bay Sinema" olarak anılan İnanoğlu, kaybettiği arkadaşlarını çok özlediğini belirtip sözlerine şöyle devam etti: "Gidenin yerine konmuyor. Giden gidiyor! Bir tane Hulusi Kentmen'in, Öztürk'ün (Serengil), Necdet Tosun'un yerine konmuyor. Onların ahlakı da, terbiyesi de, sevgisi de başkaydı. Bazen gece yarıları siyah beyaz filmleri veriyor bazı kanallar. Onları seyrederken ağlıyorum. İnsan yaşlanınca daha hisli, daha duygusal oluyor. Seyretmeyeceğim diyorum, yine seyrediyorum ve hüngür hüngür ağlıyorum."

"ENLER YOK, BEN HEPSİYLE SEVGİ YUMAĞI GİBİ OLDUM"

İnanoğlu, "Sizce Türk sinemasının en iyi filmi, en iyi oyuncuları ve en iyi yönetmeni kimdir?" sorusunaysa "Ben hepsiyle bir sevgi yumağı gibi oldum. Eni yok bunun. Türkan Şoray'ı da çok sevdim, Hülya Koçyiğit'i de, Fatma Girik'i de, Filiz'i de (Akın), Gülşen'i de (Bubikoğlu). Hepsi benim en çok sevdiğim kişiler. Bir tarafta da Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Tarık (Akan) bilhassa Allah rahmet eylesin, Kadir (İnanır), Sadri Alışık, çok canımdı. Kemal Sunal yakın arkadaşımdı. Enler yok," karşılığını verdi.

"2000'LERDE SİNEMAYA ZEHİR GİBİ ÇOCUKLAR GELDİ" 

Gözündeki rahatsızlık nedeniyle fazla film seyredemediğini söyleyen Türker İnanoğlu, son dönem sinemayı nasıl bulduğu sorusu karşısında "Çok güzel buluyorum ama 90'lı yıllarda film yapıp kendileri bile anlamıyorlardı diye tahmin ediyorum. Sanırım karı-koca kendileri izliyorlardı ama 2000'lere geldiğimizde zehir gibi çocuklar geldi. Bunun nedeni eğitim. 18-20 üniversitede sinema eğitimi veriliyor. Hepsi pırıl pırıl. Allah yollarını açık etsin. Biz Yeşilçam sineması olarak zahmetini, külfetini çok çektik. Onlar inşallah sefasını sürer, dünya çapında eserler yaparlar," dedi.

Günümüz oyuncularının aldığı yüksek ücretleri de eleştirdi İnanoğlu. Bu konudaki sözleri şöyle: "Eskilerde para yoktu. 3 kuruşa çalışılıyordu. Televizyon yoktu. İmkânsızlıklar içindeydiler. Haftada 100 bin alan sanatçı var şimdi televizyonda. 70-80'i 20-50 arası alıyor ama 100 bin alan bile var. Bu normal değil. Bilhassa şu dönemde, ekonomik sıkıntı ve darboğazın arasında."

Şu günlerde Acısıyla Tatlısıyla Türker İnanoğlu Yeşilçam'ı Anlatıyor adını verdiği bir kitap üzerinde çalıştığını belirten İnanoğlu, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar Necib Mahfuz'un Başlangıç ve Son isimli kitabını dizi yapacağını, prodüksiyonun yılbaşına doğru başlayacağını sözlerine ekledi.

AA

Türker İnanoğlu röportaj Yeşilçam Türk sineması