Theodorakis'in Çeşme'de çekilen fotoğrafları Yunan basınında

çeşme
Theodorakis'in Çeşme'de çekilen fotoğrafları Yunan basınında

Geçtiğimiz gün hayata veda eden, annesi Çeşmeli olan ve dünyaca tanınan Yunanlı besteci Mikis Theodorakis'in, 2005 yılında Zülfü Livaneli ile birlikte konser vermek için Çeşme'ye geldiği sırada Çeşmeli fotoğrafçı Serhat Karaaslan tarafından çekilen fotoğrafları Yunan basınında yayımlandı

MikisTheodorakis'in annesi Pulaki, mübadele dönemi öncesi, Çeşme'nin Dalyan Mahallesi'nde oturmuş, Theodorakis, konser için Zülfü Livaneli ile birlikte, 2005 yılında Çeşme'ye geldiği sırada, Çeşme Belediyesi'nin de yardımıyla annesinin evini bulmuş ve evin önünde eşiyle birlikte fotoğraf çekilmişti.

Theodorakis'in hayata veda etmesi, Çeşme'de de üzüntüye sebep olurken, 2005 yılında Theodorakis'in fotoğraflarını çeken, Foto Çeşme'de çalışan fotoğrafçı Serhat Karaaslan, çektiği fotoğrafları sosyal medya sayfasında paylaştı.

Theodorakis'in Çeşme'de çekilen fotoğrafları Yunan basınında - Resim : 1

Karaaslan, sosyal medya sayfasında yaptığı paylaşımda da fotoğraflarla ilgili olarak şunları yazdı:"Hadi tarihe bir not düşelim; Annesi Çeşme'li olan Mikis Teodarakis, 2005 yılında Zülfü Livaneli ile beraber verecekleri konser için Çeşme'ye gelmişti. Gelir gelmez soluğu, günümüzde rahmetli Tahir Usta'nın evi olan Dalyan köy girişinde bulunan annesinin evinde almıştı. Tam gün takip etmiştim ve bir sürü fotoğrafını çekmiştim. Sonra aklıma fotoğrafları paylaşırken aklıma İsmail hocanın kitabı geldi. Ege Üniversitesinde öğretim görevlisi olan İsmail Gezgin'in Çeşme kitabında, Çeşmeli olan St.Hacıbeis şöyle anlatıyor. 'Biz Çeşmeliler Mikis Theodorakis'in annesi Pulaki'nin olağanüstü mandolininin ve sesini hatırlıyoruz. Theodorakis'in müzik dehası Çeşme'den mirastır. Anneciğine kavuştu. Huzur içinde uyusunlar'"

Theodorakis'in Çeşme'de çekilen fotoğrafları Yunan basınında - Resim : 2

Çeşmeli fotoğrafçı Karaaslan'ın sosyal medyada yaptığı paylaşım, Yunan basınının da dikkatini çekti, Karaaslan'ın çektiği fotoğrafları da kullanarak, haberinde şunları yazdı:

Theodorakis'in Çeşme'de çekilen fotoğrafları Yunan basınında - Resim : 3

"Türkler, Mikis Theodorakis'e, Çeşme'deki annesinin evinin önünde çekilen ender fotoğraflarla veda etti. Türkler, Çeşme'nin Dalyan bölgesindeki (Agia Paraskevi) annesinin evinin önünde çekilen fotoğrafla Yunan besteci Mikis Theodorakis'e veda ediyor.

Theodorakis'in Çeşme'de çekilen fotoğrafları Yunan basınında - Resim : 4

Fotoğraflarda, Sakız Belediyesi ile 'Theodorakeia' adlı ortak etkinlikler sırasında, o zamanki Çeşme Belediyesinin yardımıyla bulunan annesinin evinin önünde, eşiyle birlikte görülüyor."

MİKİS THEODORAKİS KİMDİR?

29 Temmuz 1925’te Yunanistan’ın Hios Sakız adasında, Giritli bir baba ve İzmir-Urlalı bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Klasik müzik alanında yaptığı başarılı çalışmaların ardından geleneksel ve ulusal çalgılara, ritimlere ve ezgilere yönelen Theodorakis, “Epitafios” Mezartaşı yazıtı beste dizisiyle Yunanistan’da büyük bir kültür devrimi başlattı. Theodorakis 1000 dolayında şarkı yazmıştır. Çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo bestelemiştir.

Theodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

Siyasi olarak, Yunanistan Komünist Partisi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. 1981-1990 yılları arasında KKE'nin (Yunanistan Komünist Partisi) milletvekilliğini de yapmıştır.

Bununla birlikte, 1989'da, Yeni Demokrasi Partisi'nin içinde bağımsız bir aday olarak bir süre çalıştı ve muhafazakarlar, sosyalistler ve solcular arasında büyük bir koalisyon kurmaya yardımcı oldu.

1990'da yeniden parlamentoya seçildi, Constantine Mitsotakis yönetimindeki ülkede hükümet bakanı oldu. Bu süreçte uyuşturucu ve terörle mücadele çalışmaları yürütürken kültür, eğitim ve Yunanistan-Türkiye arasındaki ilişkileri iyileştirmek için de çalıştı.

Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleriyle de bilinen sanatçı, sadece Yunanistan için değil, dünya müziği için de önemli bir isimdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010 yılında Theodorakis'i evinde ziyaret etmişti.

O dönem Yunanistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Atina'da katıldığı Türk-Yunan İş Forumu toplantısının ardından eşi Emine Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile birlikte Theodorakis'in evine geçmişti. Zülfü Livaneli ile verdiği ortak konserlerle tanınan Theodorakis, ortak çalışmaları ve kendi çalışmalarından oluşan birer CD'yi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etmişti.

Kaynak: İHA

Çeşme Yunanistan Zülfü Livaneli Serhat Karaaslan