Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat? Teravih namazı ne zaman kılınacak?

Ramazan Ayı Ramazan Bayramı Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Ankara İzmir Bursa
Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat? Teravih namazı ne zaman kılınacak?

Teravih namazı, Ramazan ayına az bir zaman kala araştırılan konuların başında. Ramazan ayına ilişkin soruların yanında teravih namazı ile ilgili sorularda sorulmaya başlandı. İlk teravih namazının ne zaman kılınacağı, teravih namazının kaç rekat olduğu en çok sorulan soruların başında geliyor.

Ramazan ayına sayılı günler kala Diyanet İşleri Başkanlığı Ali Erbaş, Ramazan ayı boyunca kılınan teravih namazının camilerimizde cemaatle kılınacağını belirtmesinin ardından teravih namazı ile ilgili araştırmalar başlamış durumda. Ramazan'ın bolluğundan yararlanmak isteyen Müslümanlar bu ayda oruç ibadetlerini yerine yerine getirecek. Oruç dışında her gece de teravih namazları kılınacak. 2022 teravih namazının ne zaman kılınacağı ve nasıl kılınacağı soruları internette yanıt bulmaya çalışıyor. İlk teravih namazına dair sorulan soruların ayrıntılı cevaplarına haberimizden ulaşabilirsiniz...

İLK TERAVİH NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın 2022 Dini Günler Takvimine göre; bu yıl Ramazan 2 Nisan'da başlayacak. Bu bilgiler ışığında bu yılın ilk teravih namazı 1 Nisan 2022 gecesi kılınacak.

TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

İstanbul'da ilk teravih namazı 1 Nisan 2022 Cuma günü 20:57'de okunan yatsı namazının ardından kılınacak.

Ankara'da ilk teravih namazı 1 Nisan 2022 Cuma günü 20:39'da okunan yatsı namazının ardından kılınacak.

İzmir'de ilk teravih namazı 1 Nisan 2022 Cuma günü 20:59'da okunan yatsı namazının ardından kılınacak.

İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

teravih namazı nasıl kılınır

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı 20 rekattır. Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemleri ile başlayarak günümüze dek cemaat ile toplu bir şekilde yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu biçimde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde de teravih namazı cemaat ile birlikte 20 rekat olarak kılınır.

Bununla beraber şunu da belirtmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi kabul edilmesi pek de doğru değildir. Bu sebeple de yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 ya da 18 rekat kılınması durumunda da sünnet yerine getirilmiş olur.

TERAVİH NAMAZI NEDEN KILINIR?

Sözlük içerisinde rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına karşılık gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında olacak bir şekilde kılınan nafile namaz demektir.

Resül-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla birlikte cemaat halinde bu namazı kılmış, onların da iştiyakını görünce farz olur endişesi ile cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhari, Salatü’t-teravih, 1; Müslim, Salatü’l-Müsafirîn, 177-178). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletli olarak ifade edilmiştir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturup dinlenmek sevap olarak sayılır. Bu dinlenmelerde la ilahe illallah ve salavat ile meşgul olunması tavsiye edilir.

Kaynak: Haber Global TV

Ramazan Ayı