Temizleyip de yiyenlere uzmanlardan kötü haber! Sonuçları beklediğinizden bile daha ağır olabilir
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan ve hemen hemen her tarifte karşımıza çıkan salça ile ilgili uzmanlardan açıklama geldi. Sağlıklı yapısıyla tanıdığımız ve sürekli kullandığımız salçanın sağlık açısından bazı zararları bulunduğu açıklandı.
Türk mutfağında yeri yadsınamaz bir ürün olan salçanın tüketiminde yapılan bir hata sağlığımızı ciddi manada etkiliyor. Salçanın bu sağlıksız tüketimi ile ilgili uzmanlardan açıklama geldi. Salçanın saklanma koşullarının yanlış olması sebebi ile salçalar zaman içerisinde küflenmeye başlayabilir.
Küflenmiş salçaların tüketiminin ise sağlık açısından ciddi zararları beraberinde getirdiği ortaya çıktı. Salçanın uzun süre beklemesi ya da yanlış şekilde saklanması sonucunda oluşan küflerin görülmesi ile birlikte salça tüketmek önerilmiyor.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre küflü salçanın tüketimi insan sağlığını olumsuz şekilde etkiliyor. Ancak tabii bu tüketim direkt olarak küflü salçanın yenilmesi olarak gerçekleşmiyor. Pek çok kişi salçanın küflü kısmını temizleyip attıktan sonra kullanmaya devam ediyor.
Salçanın küfünün temizlenmesinden sonra kullanılmaya devam edilmesi ise uzmanlar tarafından sağlıksız kabul edilen bir tüketim şekli. Pek çok kişi bu tüketimin normal olduğunu düşünse de uzmanlara göre salça benzeri yumuşak dokulu gıdalar bir kez küflendikten sonra kullanılmamalı.
yumuşak dokulu gıdalar olan salça benzeri gıdalarda küf oluşumunun görülmesi diğer gıdalar gibi bölgesel bir ilerleme göstermiyor. bu gıdalarda küf oluşum esnasında gıdanın derinliklerine kadar ilerlemiş olabiliyor. Yani aslında küf salçanın sadece üst yüzeyinde değil, tamamına yayılmış durumda olabiliyor.
Bu sebeple salçaların küflenmesini önlemek için önceden adımlar atılması gerekiyor. Küflenmiş salçanın ise hiç kullanılmaması daha sağlıklı kabul ediliyor.
SALÇANIN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?
Salçanın küflenmesini önlemek için ise hava ile temasını kesmeniz gerekiyor. Salça nem ve oksijen ile temasta kaldıkça küflenecektir. Bu sebeple salçanın üst yüzeyini ince bir tabaka olacak şekilde zeytinyağı ile kaplayabilirsiniz. Salçaların küflenmemesi için ayrıca salçaya temas edecek kaşıkların da kesinlikle temiz olması önemli bir konu.
Salçaları doğru şekilde saklayarak küflenmesini önleyebilir ve uzun süre sağlıklı bir salça tüketimi gerçekleştirebilirsiniz.