Tedavi için bir süre annesinden ayrı kalan yavru pandanın yuvasına dönüş anları viral oldu

Yaşam Haberleri Viral videolar Sosyal Medya

Anne pandanın, tedaviden dönen yavrusunu kucaklamaya çalıştığı anlar sosyal medyanın gündemine oturdu.

Çin'deki bir hayvanat bahçesinde kaydedilen görüntülerde, anne pandanın tedavisinden dönen yavrusuyla uzun bir aranın ardından ilk kez buluştuğu anlar kayıt altına alındı. Yavrusunun demir parmaklıklardan yavrusunu görmesiyle heyecan dolu anlar yaşayan anne panda, yavrusuna sarıldı.

Yavrusunu yere dahil indirmeyip öpmeye çalıştığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Panda yavruları yetişkin pandalara göre çok küçüktürler. Doğduklarında ortalama 100 gram ağırlığında olurlar. Pandalardan və kenqurulardan Başka hiçbir memeli hayvanın yavrusu yetişkininden bu kadar küçük olarak dünyaya gelmez . Yeni doğan pandalar her iki saatte bir emzirilme ihtiyacı duyarlar. Beslenme aralarında da anne genelde yavrularını bırakmaz, ön ayaklarının üstünde onları taşımaya devam eder. Hareket halindeyken de yavrularını nazikçe ağzında taşır.

Yavrular üç aylık olduğunda yürümeye başlarlar. Panda yavrusu 1.5 yaşına geldiğinde 55 kg ağırlığına ulaşır ve bambu yiyebilecek kadar güçlü ve sert dişlere sahip olur. Bu yaş genellikle annesinden ayrıldığı yaştır. Yetişkin pandaların çoğu yalnız yaşamayı tercih eder. Doğrusu pek de bir araya gelecek zaman bulamazlar, çünkü bu yavaş hareket eden hayvanlar günün 14 saatini bambu yiyerek geçirirler. Vahşi hayatta 1000, hayvanat bahçelerinde ise 100 kadar panda kaldığı sanılmaktadır.

Artık nesli tükenmekte olan pandaların çoğu bambu ormanlarının yoğun olduğu Çin'in güneybatısındaki sisli, yağmurlu dağ eteklerinde yaşamayı tercih eder. Pandalar bambu filizleri ve yapraklarından başka neredeyse hiçbir şey yemezler. Bazen balık ve diğer küçük hayvanlarla beslenebilirler, ama bambu, pandaların diyetinin %99'unu oluşturur. Pandalar çok yerler, hızlı yerler ve günlerinin 12 saatini yemeğe ayırırlar. Bunun sebebi şudur: yediklerinin yalnızca beşte birini sindirebilirler. Ayrıca bambu da pek besleyici sayılmaz. Bambunun sadece filizleri ve yaprakları değerli kısımlarıdır, bu yüzden yetişkin pandalar da sadece bu bölümlerle ilgilenir. Sağlıklı kalabilmeleri için bu 12 saat içinde kendi ağırlıklarının %15'i kadar yemeleri gerekir, bu yüzden de hızlı yerler.

Pandaların azıdişleri çok geniş ve düzdür. Bu dişlerin şekli sayesinde bambu filizlerini, köklerini ve yapraklarını parçalayabilirler. Ön ayak bileklerinin kemikleri çok güçlüdür. Yiyeceklerini düzgün bir şekilde parçalayabilmek için önce bitkiyi ön ayaklarıyla sıkıca tutarlar. Bazen pandaların bulunduğu alandaki tüm bambular doğal nedenlerle öldüğü zaman pandalar da açlıktan ölüyor, çünkü bambuların büyüyüp geliştiği diğer alanları bulamıyorlar.
Pandalar biraz utangaç yaratıklardır, insanların bulunduğu bölgelere pek girmek istemezler. Bu da onların yaşam alanını oldukça kısıtlar. Ne yazık ki insanlar dağlarda daha yüksek yerlere yerleşmeye devam ettikçe pandaların yaşam alanı da küçülmeye devam ediyor. 4 Şubat'ta nesli tükenmekte olan pandalar için Dünya Pandalar Günü etkinliği düzenlenmektedir.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

anne tedavi yavru panda