Taş gibi yoğurt mayalama nasıl yapılır? 40 yıllık yoğurtçunun sırrı çözüldü
Ev Yapımı Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Daha önce hiç ev yapımı yoğurt yapmadıysanız ve bunun çok zor olduğunu düşünüyorsanız size püf noktalarıyla nasıl yoğurt yapılacağını göstermeye geldik. Dilerseniz anlatmaya yoğurt nasıl mayalanır sorusuna cevap vererek başlayalım.
Ev yapımı yoğurt yapmanın temelinde sadece iki ana malzeme bulunmaktadır: süt ve yoğurt mayası. İşte adım adım evde yoğurt yapmanın püf noktaları:
YOĞURT MAYALAMASI VE TARİFİ
Sütü mümkünse eğer, emin olduğunuz yerden günlük olarak alın. Ben çok emin olmadığım için şişedeki günlük sütleri kullanıyorum.
Sütün mayalanacağı yeri tespit ettikten sonra, sarmak için battaniye ve üzerine ince bir örtüyü serip hazır etmek gerekiyor. Sonrasında tercihen derince bir cam kaseye kaynamış olan sütü döküyorsunuz. Sütün, serçe parmağınızı sokup yediye kadar saydığınızda parmağınızın yanmadığı sıcaklığa gelmesi gerekiyor.
Püf Noktası: Bu aşamada önemli olan sütün mayalanacağı yerin her hangi bir çarpmada sallanmıyor olmasıdır. Yoğurt mayalanırken sallanmaması gerekiyor aksi halde maya tutmayabilir. - - - - - -
Yaklaşık 1,5 yemek kaşığı kadar yoğurt mayası kullanıyorum. Mayamı süte ilave etmeden önce sütten 2 kaşık kadar yoğurda ilave ediyorum ve yoğurdun da sütün sıcaklığına gelmesini sağlıyorum.
Püf Noktası: Mayayı süte direk dökmeyin. Kaşık kaşık ve kabın kenarlarından doğru dökülmelidir.
Mayanız yoksa eğer ya emin olduğunuz bir komşunuzdan isteyin ya da size aşağıda tarifini verdiğim mayayı uygulayabilirsiniz.
Bunun için 15 adet çiğ nohut ve 1 su bardağı süt gerekli.
Yapımına gelince;
Sütü elinizi hafif yakacak kadar ısıtın, sakın kaynatmayın. Çiğ nohutları kavanoza alıp üzerine sütü dökün. Ağzını sıkıca kapatın ve bir beze sarıp kalorifer peteğinin üzerine bırakın.
Bir gece bu şekilde bekletin, mayanın çökelek gibi oluşumlarla dolmuş olması gerekiyor. Vakit kaybetmeden de mayayı süzgeçten geçirmelisiniz. Yoğurt mayanız kullanıma hazırdır.
Mayaladığınız sütün üzerine süzgeç kapatıyorsunuz. Bu şekilde sütün buharı içine değil dışarı çıkmış olacak ve yoğurdun sulu olmasını önleyecektir.
Püf Noktası: Süzgeçin sütün üzerini tamamen örtecek ebatta olmasına dikkat etmelisiniz. - - - - - -
Kaynak: mynet