Soyu tükenmek üzere olan mavi makav papağanları geri döndü!

Web Özel
Soyu tükenmek üzere olan mavi makav papağanları geri döndü!

Ana vatanı Brezilya'nın Bahia bölgesi olan küçük mavi makav papağanlarından dünyada toplam bir düzine kaldığı sanılıyordu. Brezilya hükümetinin başlattığı çalışma ile barınakta üreyen 8 papağan doğaya salındı ve 12 kuş daha doğaya salınacak. Böylece papağanların sayılarının artması bekleniyor.

Dünya üzerinde birçok papağan türü mevcut. Fakat bazılarının türleri aşırı avlanma ve habitatlarının yok olması nedeniyle tehdit altında. Soyları neredeyse tükenen papağanlardan biri de Spinx'in makavı olarak da bilinen küçük mavi makav papağanları (Cyanopsitta spixii).

Baştan aşağı mavi rengi ve sevimliliği ile ilgi çeken bu papağandan neredeyse bir düzine kaldığı tahmin ediliyordu. Ancak Brezilya hükümeti bu sevimli papağanları kurtarmak için hummalı bir çalışma başlattı.

Hayvan koleksiyonerlerinden toplanan papağanlar Brezilya'da bir barınağa getirildi ve burada üreyen 8 yeni papağan doğaya salındı. Projede görev alan uzmanlar, papağanların şu ana kadar salındıkları bölgede hayatta kaldıklarını ve yakında üremeye başlayacaklarını ifade etti. 

SOYLARI NEREDEYSE TÜKENDİ 

Ana vatanı Brezilya'nın kuzeydoğu bölgeleri olan küçük mavi makavların soyu 19. yüzyılda tükenmeye başladı. Çalılık bölgelerde yaşayan bu kuşlar, 19. yüzyılda çiftçiliğin bu bölgelerde başlamasıyla yaşam alanlarını kaybetmeye başladılar. Barınak ve yiyecek bulamayan küçük mavi makavların sayıları hızla azalmaya başladı.

Soyu tükenmek üzere olan mavi makav papağanları geri döndü! - Resim : 1
Geçtiğimiz ay sekiz mavi makav papağanı, Brezilya'nın Bahia bölgesinde doğaya salındı. Fotoğraf: Shutterstock

Soyu tükenme tehlikesi yaşayan türlerin başına gelen ve çok bilinen bir olay da küçük mavi makavların başına geldi. Sayıları azaldıkça koleksiyonerlerin gözdesi haline gelen bu kuşlar git gide azalarak, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

2011 yılında bir mavi makavın yakalanarak Rio De Janiero'ya götürülmesi hikayesini anlatan Rio isimli animasyon film, söz konusu papağanların kara bahtını değiştiren olay oldu. İkincisinin yayınlanması sonrası neredeyse milyar dolarlık hasılat yapan seri, ilginin yeniden bu kuşların üzerine dönmesini sağladı.

Daha sonra, dönemin Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer 2018'de kuzeydoğudaki Bahia eyaletinde küçük mavi makav barınağı kurulması için bir kararname imzaladı. Bunun üzerine dünyanın çeşitli merkezlerindeki özel koleksiyonlarda bulunan papağanlar toplanarak bu barınağa getirildi.

Barınakta bu küçük mavi makavlar için bir üreme programı oluşturuldu. Bu programa Almanya merkezli Tehdit Altındaki Papağanları Koruma Derneği de önemli katkılarda bulundu.

PROJE OLDUKÇA ZORLU

Geçtiğimiz ay yaklaşık 8 papağan üreme merkezinden doğaya salındı. ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi'nden biyolog Tom White, "Proje son derece iyi gidiyor. Kuşları serbest bırakalı neredeyse bir ay oldu ve hepsi hayatta kaldı." dedi.

Ayrıca projenin teknik danışmanı da olan White, çalışmanın ne kadar zorlu olduğundan da bahsetti. Akraba kuşların yavru sahibi olmasının son derece zor ve karmaşık olduğunu söyleyen White "Ancak yapay üreme kuşların yavru sahibi olmasını kolaylaştırdı." dedi. White barınakta birkaç yüz papağan ürettiklerini ve 8'inin haziranda Bahia'da doğaya salındığını da vurguladı.

White barınakta yetiştikleri için bu kuşların avlanma ve hayatta kalma gibi içgüdülerini kaybetmiş olabileceklerini ifade ederek, yabani papağanlarla beraber yaşamanın mavi makavlara bu içgüdüleri geri kazandırmasını umduklarını söyledi.

Radyo vericileri ile doğaya salınan kuşlar şimdi dikkatle izleniyor. White, “Her şey yolunda giderse Aralık ayında 12 küçük mavi makav papağanını daha doğaya bırakacağız” diye ekledi.

"Bu kuşların hepsi üreme çağında olacak. Ayrıca, kuşları gelecek yıl çiftleşmeye başlamaya ve sonunda üreme bölgeleri kurmaya teşvik etmek amacıyla bölgede doğal ve yapay birkaç yuva oluşmasını sağladık." diyen White, şu ana kadar işlerin iyi gittiğinin de altını çizdi.

White'ın çabaları ve öngörüleri tutarsa, yakın gelecekte Bahia'nın çalılarının tekrar küçük mavi makav cıvıltıları ve kanat çırpma sesleri ile dolması beklenebilir. White son olarak "Sürü gibi davranıyorlar; serbest bırakıldıkları yerin yakınında kalıyorlar ve yerel bitki örtüsünü tanımaya başlıyorlar. Olabildiğince iyi gidiyor." diyerek sözlerini sonlandırdı.

*Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı The Guardian'da “‘Extinct’ parrots make a flying comeback in Brazil’” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Brezilya papağan kuş