"Soğuk algınlığına kalkan" diyorlar: 10 saat dinlendirilip hazırlanıyor
Kahramanmaraş'ın coğrafi işaretli ürünlerinden, geleneksel lezzetleri arasında yerini alan ve özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığının ilacı olarak bilinen kelle paça çorbasının malzemeleri, 10 saatlik dinlenme sonrasında hazırlanarak müşteriyle buluşuyor.
Geleneksel yöntem olan doldur boşalt tekniği ile etteki koku alınıp kaynamaya bırakılan çorba, pişirme işleminin ardından kentin bir diğer tescilli ürünü sumak ekşi akıtı ve maraş pul biberi ile harmanlanarak hazır hale getiriliyor. Özellikle soğuk kış günlerinde yoğun şekilde tüketilen kelle paçanın hastalıklara karşı kalkan görevi gördüğü ifade ediliyor.
25 yıldır kelle paça çorbası yapan Remzi Ulaş, “Paça çorbasının Kahramanmaraş’ta mevsimi yok her zaman revaçta. Özellikle kış mevsimi nedeniyle gribal enfeksiyon ve soğuk algınlıkları için çok faydalıdır. Kadınlara güzellik açısında da iyi geliyor. Ahır dağındaki keçi ve koyun gibi küçükbaş hayvanlardan elde edilir. Bilimsel olarak tanıtıyoruz ama bilimsel olarak da tanıtılmasını istiyoruz” dedi.