Sirke de karbonat da değilmiş! Sebze ve meyveleri yıkarken meğer bakın ne kullanmak gerekiyormuş
Satın alınan meyve ve sebzelerin temizliğini sağlamak için pek çok kişi eve gelir gelmez satın aldıklarını iyice yıkar. Bu işlem için uzun süredir ön plana çıkan sirke ve karbonattan bile çok daha etkili bir temizleyici olduğu ortaya çıktı.
Market ve manavlardan satın aldığımız meyveler ile sebzeleri çoğu zaman sirke ya da karbonat kullanarak mikroplarından arındırırız. Ancak bu işlemi gerçekleştirirken kullandığımız doğal yöntemler içerisinde en sağlıklı yöntemin sirke ya da karbonat olmadığı ortaya çıktı.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre sebze ve meyveleri yıkarken hem sirke hem de karbonattan daha etkili bir doğal yöntem olduğu belirlendi. İşte sebze ve meyveleri yıkamanın en sağlıklı yolu olan o yöntem:
Meyve ve sebzelerin dış yapısında pestisit adı verilen zararlı kimyasallar birikir. Yetiştiği süreçte meyve ve sebzelerin dış yapısına yapışan bu zararlı pestisitlerden kurtulmanın en doğru yolunun ise halk arasında kabartma tozu olarak bilinene sodyum bikarbonat olduğu ortaya çıktı.
Yapılan çalışmalara göre 15 dakikalık ir yıkamada sodyum bikarbonat pestisitlerin yüzde 96'sını etkisiz hale getiriyor. Sodyum bikarbonat alkali pH seviyesinin sağladığı etkiyle pestisitlerin kimyasal yapısını bozuyor ve kalıntıları etkisiz hale getiriyor.
Sodyum bikarbonat ayrıca sadece kabuksuz meyve ve sebzeler üzerinden değil, kalın kabuklu meyve ve sebzelerde de etkili bir temizleyici görevi görüyor. Meyve ve sebzeleri dezenfekte eden yapısı ile sodyum bikarbonat pestisitleri gıdaya zarar vermeden arındırıyor.
Doğal yapısı sayesinde meyve ve sebzelerin besin değerlerini koruyan sodyum bikarbonat pestisitleri gıdaların yapısından atmayı sağlıyor.
PESTİSİT NEDİR?
Meyve ve sebzelerin dış yapısında oluşan zararlı kimyasallar şeklinde karşımıza çıkan pestisitler aslında tarımda zararlı yapıları ortadan kaldırmak için kullanılan bir kimyasaldır. Fakat pestisit gibi kimyasalların gıdalar üzerinde kalıntılar bırakması sağlık açısından ciddi riskler doğurabilir.
Pestisit kalıntıları zehirlenme, hormon bozuklukları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle beslenme esnasında gıdaların pestisitlerden arınmış olması önemlidir.